Ofensiva de Llevant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentOfensiva de Llevant
Imatge
Tipusconflicte Modifica el valor a Wikidata
Part deGuerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps25 març - 24 juliol 1938 Modifica el valor a Wikidata
Data24 juliol 1938 Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Fortificació de la Línea XYZ a Viver

L'Ofensiva del Llevant, fou una campanya llançada per l'exèrcit franquista amb l'objectiu de capturar la ciutat de València, una vegada les tropes franquistes havien aconseguit arribar a la costa de Vinaròs el 15 d'abril i dividir en dues parts la franja republicana de la costa mediterrània.[1]

Davant la incomprensió dels seus generals, Franco decideix no atacar Catalunya i desviar l'ofensiva cap a València, que aleshores ostentava la capitalitat de la República.

Les operacions s'iniciaren el mes de maig de 1938 amb l'objectiu d'arribar primer a Sagunt, des del sud d'Aragó, i des de la costa de Castelló. Les operacions de l'exèrcit franquista foren comandades pels generals José Enrique Varela i Antonio Aranda, els quals devien avançar des de Terol cap a la mar, travessant les muntanyes del Maestrat i de la Serra d'Espadà.

L'ofensiva de Llevant va comptar amb una resistència ben organitzada per part de l'exèrcit de la República, que ja havia disposat d'una enorme línia de fortificacions i trinxeres amb diversos nivells, coneguda com a Línia XYZ o línia Matallana.

L'inici de la Batalla de l'Ebre, al mes de juliol de 1938 deixaria en suspès aquesta ofensiva de Llevant, que finalment va costar 20.000 baixes a l'exèrcit rebel i 5.000 als defensors de l'exèrcit popular de la República. És considerada la major derrota de l'exèrcit franquista durant la Guerra Civil.[2]

Referències[modifica]

  1. Gabarda Cebellán, Vicent. Els afusellaments al País Valencià (1938-1956). Universitat de València, 2011, p. 43. ISBN 9788437087429. 
  2. Beevor, Antony. La Guerra Civil española (en castellà). Crítica, 2005. ISBN 9788484326656.