Vés al contingut

Oli de rosa mosqueta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'oli de rosa mosqueta és un oli vegetal amb diversos usos relacionats amb la salut, la cosmètica o l'estètica, entre d'altres. L'oli de rosa mosqueta prové d'un arbust silvestre de la família de les rosàcies, nativa d'Europa, tot i que també es troba en estat silvestre a Sud-amèrica.

Oli de rosa mosqueta

Origen[modifica]

El primer estudi que es va realitzar sobre les propietats de la planta rosa mosqueta (Rosa eglanteria) va ser el que va fer la Facultat de Química i Farmacologia de la Universitat de Concepción de Xile. Actualment, aquest país és el principal productor i exportador de l'oli de rosa mosqueta. Alemanya, Suècia, Japó i Estats Units són alguns dels primers països exportadors.

Composició química[modifica]

L'oli de rosa mosqueta conté un alt percentatge d'àcids grassos essencials poliinsaturats, entre els quals es troben l'omega 3, l'omega 6 i l'àcid linoleic. També està compost per altres substàncies, com ara vitamina A, C i E.

Usos tradicionals[modifica]

El fruit de l'arbust rosa mosqueta (Rosa eglanteria) s'utilitza per a l'elaboració de conserves i melmelades, així com en la preparació d'infusions, ja que proporciona un sabor estrident i àcid.

A causa de la seva composició, l'oli de rosa mosqueta és excepcional per a la pell gràcies a les seves propietats cosmètiques i dermatològiques. Alguns dels beneficis directes sobre la pell són els següents:

  • Regeneració cel·lular.
  • Nutrició i hidratació.
  • Atenuació d’arrugues.
  • Reducció de les marques d’acne.
  • Prevenció i atenuació d’estries.
  • Estimulació de la circulació sanguínia.
  • Tonificació de pells cansades.

Activitat preventiva i foto-rejovenidora[modifica]

L'oli de rosa mosqueta ajuda a fer desaparèixer arrugues superficials i taques produïdes per l'exposició a la radiació solar.

Activitat epitelitzant[modifica]

Els àcids insaturats que componen l'oli, l'àcid linoleic i linolènic, participen en la generació de la membrana cel·lular, en els mecanismes de defensa, el creixement i en altres processos biològics que comporten una regeneració cel·lular.

Gràcies a aquests components, l'oli de rosa mosqueta provoca una acceleració en la capacitat dels teixits per regenerar-se. És per això que s'aplica per a una millora estètica en les cicatrius de la pell.

Activitat hidratant[modifica]

L'oli de rosa mosqueta es caracteritza per la seva riquesa en àcids grassos essencials, i actua en la regulació de l'elasticitat cutània i en el restabliment de la hidratació. Aquests àcids són essencials per a la formació de ceramides, els lípids més importants que formen part de la barrera de l'epidermis.

Activitat reafirmant[modifica]

A més dels efectes de l’oli en les capes externes de la pell, també ajuda en la revitalització dels fibroblastos, cèl·lules dèrmiques productores del col·lagen, elastina i àcid hialurònic, encarregats de l'elasticitat i fermesa de la pell.

Referències[modifica]

  1. Matarrania. Cosmética Bio del Aceite de Oliva. (2019, 1 d’octubre). Propiedades y beneficios del aceite de rosa mosqueta. Recuperat 23 de febrer de 2021 de https://matarrania.com/blog/5-propiedades-y-beneficios-del-aceite-de-rosa-mosqueta-n313
  2. Benaiges, A. (2008). Aceite de rosa mosqueta. Composición y aplicaciones dermocosméticas. Elsevier, vol. 7, (6), 94-97. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-aceite-rosa-mosqueta-composicion-aplicaciones-13123521