Oswald Teichmüller

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOswald Teichmüller
Biografia
Naixement(de) Paul Julius Oswald Teichmüller Modifica el valor a Wikidata
18 juny 1913 Modifica el valor a Wikidata
Nordhausen (Imperi Alemany) Modifica el valor a Wikidata
Mort11 setembre 1943 Modifica el valor a Wikidata (30 anys)
Dnièper (Unió Soviètica) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort en combat Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Ideologia políticaNazisme i antisemitisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Göttingen (1931–1935) Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaOperatoren im Wachsschen Raum  (1935 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiHelmut Hasse Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorWehrmacht (1939–1943)
Universitat Frederic Guillem de Berlín (1937–1939)
Universitat de Göttingen (1935–1937) Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Nacionalsocialista Alemany dels Treballadors (1931–) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
ParesAdolf Julius Paul Teichmüller i Gertrude Dinse

Oswald Teichmüller (Nordhausen, 18 de juny de 1913 - Dnièper, 11 de setembre de 1943) va ser un matemàtic alemany.

Vida i Obra[modifica]

Teichmüller va néixer a Nordhausen però va créixer a Sankt Andreasberg (districte del Harz) on el seu pare era teixidor. De ben menut va demostrar gran talent: segons la seva mare, amb tres anys ja sabia comptar i havia aprés a llegir pel seu compte. El pare va resultar ferit durant la Primera Guerra Mundial i va morir quan Theichmüller tenia 12 anys. Aleshores la seva mare el va enviar a Nordhausen amb una tia per a que estudiés a l'institut.[1] El 1931, acabats els estudis secundaris, va ingressar a la universitat de Göttingen, com un estudiant brillant però solitari procedent de la zona rural.[2] El mateix any també es va fer militant del NSDAP i de les SA,[3] convertint-se en un fanàtic nazi antisemita.[4] El 1933 va ser l'organitzador del boicot a les classes del professor jueu Edmund Landau,[5] provocant la seva marxa de la universitat.[6] El 1935 va obtenir el doctorat amb una tesi dirigida nominalment per Helmut Hasse, però que, en realitat, havia estat revisada per Gottfried Köthe, ja que la seva temàtica s'apartava molt de l'especialitat de Hasse, l'àlgebra.[7] L'elecció de Hasse com tutor, havia tingut més motivacions polítiques que acadèmiques.

El 1937, després d'uns anys d'assistent a Göttingen, va marxar a la universitat de Berlín[8] per obtenir l'habilitació sota la direcció de Ludwig Bieberbach, una altra elecció política, ja que Bieberbach era el líder dels matemàtics nazis.[9] Durant la seva època a Berlín, hi va haver un incendi al seminari de matemàtiques de la universitat; la investigació no va poder culpar els jueus perquè ja no n'hi havien a la universitat i les sospites van recaure en Teichmüller; quan va ser preguntat perquè havia encès el seminari va respondre: Aquesta és una bona pregunta!.[10]

L'estiu de 1939 va ser mobilitzat per un període d'instrucció de vuit setmanes, però com que va esclatar la Segona Guerra Mundial, va romandre a l'exèrcit, participant en l'operació Weserübung d'ocupació de Noruega.[11] El 1941 va ser destinat al quarter general de Berlín per a fer treballs criptogràfics i, també ho va combinar amb algunes classes a la universitat.[12] Però el 1943, després de la desesperada crida del govern nazi arrel de la derrota de Stalingrad, es va presentar voluntari per anar al front rus.[13] Després de participar a la batalla de Kursk va gaudir d'un permís i, el setembre de 1943, quan es va reincorporar al front es van deixar de tenir notícies d'ell. Se suposa que va morir en acció de guerra a la zona del riu Dnièper, probablement a la província de Poltava.[14]

Teichmüller és recordat pels seus treballs sobre la superfície de Riemann, a partir dels quals va introduir el concepte d'espai de Tiechmüller.[15] Durant un breu període (1935-1941), va publicar una trentena d'artcles[16] que son el fonament del que avui es coneix com teoria de Teichmüller. Després de la seva mort, els matemàtics Lars Ahlfors, Lipman Bers i Harry Rauch van proporcionar fonaments sòlids a les idees de Teichmüller.[17] El 1982 es van editar les seves Gesammelte Abhandlungen (Obres Escollides).

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Oswald Teichmüller» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • Scholz, Erhard. «Teichmüller, Paul Julius Oswald». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 28 juny 2022]. (anglès)