Outsider

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaOutsider
Fitxa
DireccióAndrej Košak Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióFranci Slak (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GuióAndrej Košak Modifica el valor a Wikidata
MúsicaSaša Lošić (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de soHanna Preuss Modifica el valor a Wikidata
MaquillatgeAlenka Nahtigal (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProductoraRadiotelevisió eslovena Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEslovènia Modifica el valor a Wikidata
Estrena1997 Modifica el valor a Wikidata
Durada100 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originaleslovè
serbi Modifica el valor a Wikidata
RodatgeLjubljana University Medical Centre (en) Tradueix i Belgian Barracks (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format1.66:1 i 5:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Temaembaràs, avortament, relació personal, adolescència, Military violence (en) Tradueix, amor, moviment punk, suïcidi i assetjament Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLjubljana Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0117273 Filmaffinity: 814510 Letterboxd: outsider-1997 TMDB.org: 152861 Modifica el valor a Wikidata

Outsider és una pel·lícula produïda el 1997 a Eslovènia pel guionista i director Andrej Košak. La pel·lícula va ser seleccionada com a entrada eslovena per al Millor pel·lícula en llengua estrangera als Premis Oscar de 1997, però no va ser acceptada com a nominada.[1][2]

Argument[modifica]

La pel·lícula té lloc als anys 80 a l'antiga Iugoslàvia. Cobreix temes com l'antiga escena del punk rock iugoslau i el consum de drogues l'any en què va morir Josip Broz Tito.

La història comença a la tardor de 1979 quan Sead Mulahasanović, el pare del qual era un suboficial (zastavnik) de l'Exèrcit Popular Iugoslau es va traslladar a Ljubljana i va començar a assistir als centres de secundària locals. Immediatament es va unir als punkers locals que van formar una banda. Com que el punk rock a Iugoslàvia no era tolerat, alguns d'ells ràpidament es van ficar en problemes. Les autoritats estaven en alerta màxima perquè Tito va emmalaltir greument i va ser ingressat al Centre Mèdic Universitari de Ljubljana. Sead va passar molt de temps amb els seus nous amics perquè el seu pare només es dedicava a l'exèrcit i volia que Sead s'incorporés a l'escola de l'exèrcit per convertir-se en oficial o pilot.

Sead s’enamora de Metka, una noia de la seva classe, així que també va començar a passar el temps amb ella. Aleshores van passar diverses coses: un dels seus amics va ser colpejat per la policia i tanca a la presó, va ser castigat pel seu pare per no ser prou entregat a les idees del socialisme, Metka es va quedar embarassada i es va veure obligada de nou a traslladar-se, així que Sead hauria de deixar la seva vida enrere i començar-la de nou. No va aguantar més i es va suïcidar, casualment va passar el dia que va morir en Tito.

Repartimentt[modifica]

Reconeixements[modifica]

Outsider va ser la pel·lícula eslovena més taquillera (91.000)[3] fins que fou superada per la pel·lícula de Branko Đurić Kajmak in marmelada (unsr 100,000 espectadors). va guanyar la Palmera de bronze a la XVIII edició de la Mostra de València.[4]

Curiositats[modifica]

Hi ha una escena a la pel·lícula, que mostra la banda tocant una versió de la cançó "Goodbye Teens" de Plavi orkestar, que es va estrenar originalment el 1985, tot i que la pel·lícula mostra els esdeveniments que van tenir lloc el 1980.

Referències[modifica]

  1. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences
  2. «44 Countries Hoping for Oscar Nominations». Academy of Motion Picture Arts and Sciences, 24-11-1997. Arxivat de l'original el 13 February 1998. [Consulta: 13 octubre 2015].
  3. Outsider. LUMIERE, database on admissions of films released in Europe. Accessed 2008-12-15
  4. La película francesa “La vie de Jesus” gana la XVIII Mostra de Valencia, La Vanguardia, 24 d'octubre de 1997

Enllaços externs[modifica]