Pa de fajol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarPa de fajol
Detalls
Tipuspa Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsfarina de fajol Modifica el valor a Wikidata

El pa de fajol o pa de blat negre, és un dels anomenats pans especials. S'elabora principalment amb farina de fajol. Se sol trobar en zones amb sòls pobres, com a les regions de Bretanya, Maine, Normandia, Llemosí, Auvernia o als Pirineus.[1] També se'l coneixia a la regió francesa de Bais com «pain carabin» o com «pain de bled noir», segons l'abbé Angot que cita el "Règlement des boulangers à Laval", de 1697.[2]

Característiques[modifica]

La farina de fajol és difícil de fer servir en l'elaboració de pa perquè no conté gluten. És el gluten el que atrapa les bombolles de gas que s'alliberen durant la fermentació i ajuda que el pa pugi. Cal amassar-ho, perquè segueixi sent pa, amb una quantitat important de farina de blat (granyons i massa fermentada). No obstant això, la proporció de farina de fajol a la massa ha de ser d'almenys 60 % perquè el pa es pugui comercialitzar sota aquest terme ; si el percentatge està entre 10 i 40 %, el pa es diu llavors « pain au sarrasin ». Depenent d'aquestes proporcions, el pa s'assembla més o menys en la seva densitat i color als pans rics en segó (pa integral).[3]

El pa de fajol s'aprecia en combinació amb determinats plats com ara verdures, formatges i peixos. També s'elabora en associació amb nous, avellanes i raïms, i sol acompanyar-se amb sidra. Especialitat tradicional de l'oest de França: Bretanya, Maine. Les farinetes de fajol o "amoconé” es consumien tradicionalment al matí per esmorzar, a Mayenne .

Referències[modifica]

  1. Pays-de-la-Loire: produits du terroir et recettes traditionnelles (en francès). A. Michel, 1993 (Inventaire du patrimoine culinaire de la France). ISBN 978-2-226-06523-0. 
  2. ANGOT (abbé), La corporation des boulangers à Laval, dans Bulletin de la Commission historique et archéologique de la Mayenne, (1896), n°12, p. 30-46.
  3. Copland, S. Agriculture, Ancient and Modern: a Historical Account of Its Principles and Practice, Exemplified in Their Rise, Progress, and Development. Virtue&Company, 1854, p. 427 (Agriculture, Ancient and Modern: a Historical Account of Its Principles and Practice, Exemplified in Their Rise, Progress, and Development). 

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pa de fajol