Partit Afro-Shirazi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPartit Afro-Shirazi
(en) Afro-Shirazi Party Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticanacionalisme africà Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1957
Data de dissolució o abolició5 febrer 1977 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Seu
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata
Un kanga celebrant la fusió del TANU i l'ASP (Museu de House of Wonders, Stone Town, Zanzíbar)

El Partit Afro-Shirazi (en anglès: Afro-Shirazi Party o, per les seves sigles, ASP) era un partit polític marxista-leninista, nacionalista africà de Zanzíbar format pel Partit Shirazi Shiraz i el Partit Afro-Africà.

En les eleccions generals de Zanzíbar de 1963, l'ASP va obtenir 13 escons i la majoria dels vots emesos, però les eleccions van acabar afavorint al Partit Nacionalista de Zanzíbar i a l'aliança del Partit Popular de Zanzíbar i Pemba, que van obtenir conjuntament 18 escons.[1] Insatisfets amb tan injusta representació en el parlament, l'ASP, encapçalat per Abeid Karume, va col·laborar amb el Partit Umma per a iniciar la Revolució de Zanzíbar el 12 de gener de 1964. La revolució va enderrocar al Sultanat de Zanzíbar i va establir la República Popular de Zanzíbar, governada per Abeid Karume. Després de l'establiment de la república, l'ASP va prohibir els anteriors partits governants: la Paritat Nacionalista de Zanzíbar i el Partit Popular de Zanzíbar i Pemba.[2] El 5 de febrer de 1977, el partit es va unir a la Unió Nacional Africana de Tanganika (TANU) per a formar Partit de la Revolució (CCM).[3]

Referències[modifica]

  1. "Zanzibar: 1963 Elections". Electoral Institute for Sustainable Democracy in Africa. Arxivat de l'original el 7 de gener de 2020. Recuperat el 8 de gener de 2020.
  2. Conley, Robert (14 January 1964), "Regime Banishes Sultan", New York Times: 4, <https://www.nytimes.com/1964/01/14/archives/regime-banishes-sultan.html>. Consulta: 16 novembre 2008.
  3. «Kikwete deplores divisive politics». Daily News (Tanzania), 04-02-2013. Arxivat de l'original el 7 February 2013. [Consulta: 4 febrer 2013].