Pedro Scotti de Agóiz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPedro Scotti de Agóiz
Biografia
Naixement5 gener 1676 Modifica el valor a Wikidata
Pamplona Modifica el valor a Wikidata
Mort1730 Modifica el valor a Wikidata (53/54 anys)
Activitat
Ocupaciódramaturg, funcionari Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereSarsuela Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsFrancisco Scotti Fernández de Córdoba Modifica el valor a Wikidata

Pedro Scotti de Agoiz (Pamplona, 5 de gener de 16761730) va ser un funcionari i escriptor navarrès. Fill natural de Francesco Maria Scotti, comte de Vigoleno, gentilhome de Cambra de l'emperador Leopold d'Àustria.

Va desenvolupar la seva carrera com a funcionari de la Monarquia durant el final del regnat de Carles II (1665-1700) i el començament del regnat de Felip V (1700-1746). Va ser corregidor de Logronyo, Calahorra, Alfaro, Guadix i Baza. Finalment va obtenir una destinació en Palau. Va ser cronista general dels regnes de Castella i membre de la Reial Acadèmia Espanyola, on va ser el primer ocupant de la butaca Z (1715-1728).[1]

Va ser senyor de les viles de Somontín i Finalidades a la província d'Almeria. El seu fill heretaria aquest senyoriu a la seva mort. Va morir cap a 1730.

Obra[modifica]

La seva obra va ser publicada de manera pòstuma pel seu fill, el també poeta Francisco Scotti Fernández de Córdoba. En 1735 va editar les Obras Poéticas de Pedro Scotti.

  • El primer blasón de Israel.
  • Los juicios del cielo, no examinarlos y obedecerlos.
  • Zarzuela de Filis y Demofonte.
  • Apolo y Leucotea (Zarzuela).

A part d'aquestes obres es coneix alguna altra que va realitzar com un romanç apologètic de Santa Juana Inés de la Cruz i un poema sobre la canonització de Sant Joan de Déu.

Referències[modifica]

  1. Pedro Scotti al web de la RAE

Enllaços externs[modifica]