Vés al contingut

Pelayo Mancebo i Ágreda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPelayo Mancebo i Ágreda
Biografia
Naixement(es) Pelayo Mancebo y Ágreda Modifica el valor a Wikidata
26 juny 1845 Modifica el valor a Wikidata
Calahorra (La Rioja) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 setembre 1912 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Burgos (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, enginyer de camins Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Liberal Conservador Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Pelayo Mancebo i Ágreda (Calahorra, 1845 - Burgos, 1912) va ser un enginyer de camins i polític espanyol.

Biografia[modifica]

Era fill de Francisco Mancebo i Medrano i de Micaela Ágreda.[1] Era d'una família de grans propietaris de la ciutat de Calahorra, família que va dur a terme una política de consolidació matrimonial amb altres patrimonis de la comarca de la Rioja Baixa, com els Rada, els Fernández de Navarrete i els Sáenz de Tejada.

El títol d'enginyer de camins va obtenir a Madrid el 1868. Va ser diputat a les Corts Espanyoles en dues legislatures, entre maig de 1884 i març de 1886 a les llistes del Partit Conservador pel districte d'Arnedo, circumscripció de Logronyo.[2]

El seu projecte d'enginyeria més famós va ser el del Pont Internacional de Tui-Valença que uneix les viles frontereres de Tui i Valença do Minho. Els plecs originals intentaven conciliar les consideracions d'índole econòmica i d'utilitat, amb les consideracions estètiques.

L'execució final, duta a terme per l'empresa constructora belga Société Anonyme Internationale de Construction et d'Enterprise des Travaux Publics Braine-le-Comte, no va seguir exactament totes les directrius del projecte original, especialment pel que fa a l'ús de bigues de parets plenes, en contraposició a les bigues de gelosia proposades de manera entusiasta per Mancebo, que sent més cares que les primeres, tindrien com a contrapartida un millor resultat estètic.[3]

Referències[modifica]

  1. «Balance de la estructura agrícola de la Rioja Baja. De la Restauración a la Segunda República». Kalakorikos, 2, 1997, pàg. 193-217.
  2. «Índice histórico de Diputados - Mancebo y Agreda, Pelayo». Congreso de los Diputados.
  3. Fernández Fernández, Xosé. «Historia del Puente Internacional de Tuy sobre el Miño». Arxivat de l'original el 2015-04-12. [Consulta: 23 juny 2015].