Pere Oller

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pel que fa al canonge de la Seu de Tarragona mort el 1449, vegeu Pere Oller (canonge).
Infotaula de personaPere Oller
Biografia
NaixementAbans de 1395 Modifica el valor a Wikidata
MortDesprés de 1442 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescultor Modifica el valor a Wikidata
Fragment de la tomba de Ferran d'Antequera

Pere Oller (documentat entre 1395 i 1442) està catalogat com un dels millors escultors gòtics catalans. Va treballar en la decoració de diferents catedrals catalanes, com la de Vic, la de Barcelona i Girona.

Retaule de la catedral de Vic.

Biografia[modifica]

El primer document on apareix per primera vegada és amb data 30 d'abril de 1395 com: Pericó Oller dexeble del mestre [Pere Sanglada] lo qual era aprenent l'offici. Es refereix a la seva formació a l'ofici, com a part del grup d'ajudants de l'escultor Pere Sanglada que estava realitzant el cadirat del cor de la catedral de Barcelona. Per aquesta data, i per altres documents posteriors, s'estableix l'edat de nou anys la que tindria Oller en el moment d'entrar en contacte amb el taller de Sanglada. Es ressalta també, com una cosa poc freqüent, que ja aleshores cobrava la quantitat d'1 sou i 6 diners per dia, quan en aquella època els aprenents s'acostumaven a pagar amb la seva manutenció i una única retribució simbòlica. Va deure mostrar una gran capacitat per al treball, quan consta que amb dotze anys ja estava cobrant igual que un obrer de mitjana qualificació.[1]

Obra documentada[modifica]

Sepulcre de Sança Ximenis de Cabrera (Catedral de Barcelona)
Sepulcre de Berenguer d'Anglesola

Referències[modifica]

  1. Valero Molina, 2007, p. 107.
  2. Valero Molina, 2007, p. 118-119.
  3. «Relleu d'alabastre de Pere Oller al Museu d'Art de Girona». Bonart [Girona], núm. 130, agost 2010, p.52. ISSN: 1885-4389.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pere Oller