Pierre Bayle (ceramista)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPierre Bayle
Biografia
Naixement3 juny 1945 Modifica el valor a Wikidata
Aigas Vivas (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 març 2004 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Besiers (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióceramista, terrissaire Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: 1984 Modifica el valor a Wikidata)

Pierre Bayle (3 de juny del 1945, Aigues-Vives (Aude)- 18 de març del 2004, Besiers), va ser un ceramista i terrisser francès. Una estela li ret homenatge al cementiri de Malhac, .

Biografia[modifica]

Pierre Bayle va estudiar al col·legi d'Educació Tècnica de Castelnaudary i va obtenir un CAP com a "creador de models a partir de plànols, especialitzat en faiença" el 1962. Alhora, treballava en un petit obrador ceràmic a Castelnaudary, on s'inicià com a obrer-tornejador de faiença el 1962. Tornejava sobretot testos per a plantes. Posteriorment marxà a París, on va treballar fins al 1969 abans de tornar a Llenguadoc, a Menèrva.

El 1970, Bayle es va instal·lar al Menerbès, primer a Menèrva, on va residir i treballar durant quatre anys, i després definitivament a Mailhac el 1974, on va construir-se el seu propi forn amb maons reutilitzats del forn d'un flequer local.[1] Allà comença la seva investigació sobre la terra sigillata, una tècnica de decoració de la ceràmica romana molt present a l'antiga Narbonesa, que fa prescindible haver de polir per aconseguir una aspecte brillant, quasi com de vernís. Utilitzava una terra blanca, procedint com si apliqués una engalba sobre l'argila, fumant-la al final de la cuita. Així obtenia unes peces d'aspecte molt llis i setinat, negres o de colors clars amb matisos roses i grocs.

Després d'instal·lar-se a Menèrva, comença per produir un conjunt d'objectes en sèrie; continua la seva exploració de formes i perfecciona la tècnica de la sigillata

Va convertir-se en un dels ceramistes més representatius de França en esdeveniments internacionals. També ha estat exposat a França, concretament al museu nacional de Ceràmica de Sèvres i a Carcassona, on se li va dedicar una gran exposició durant l'hivern de 1996-1997.

Fonts[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Antoinette Faÿ-Hallé, Pierre Bayle, Edició DM Sarver, 1996
  • Moderne Keramik aus Frankreich: 1970 bis de l'any 2000. Aus der Sammlung Kermer. Theodor-Zink-Museu, Wadgasserhof, Kaiserslautern 2014 (Catàleg de l'exposició: Kaiserslautern, 11 d'octubre de 2014 – 15 de febrer de 2015) ISBN 978-3-936036-38-1, pàg. 76, pl-coll. 64, 65, fig. cobrir (i cartell de l'exposició)

Filmografia[modifica]

  • Jean-Pierre Janssen, Les Quatre Éléments, coproduction ministère de la Culture - Antenne 2, 1985 
  • Vincent Calvet, Pierre Bayle, artisan céramiste, Fondation Bettencourt-Gedeon Programmes, 2002 {{format ref}} http://vincentcalvet.com/Pierre_Bayle.html

Nota[modifica]

  1. Joan Paulet va ser el primer a establir el seu taller en una casa d'un forner a Saint-Guilhem-le-Désert a Hérault, adaptant el forn de pa per a la ceràmica.