Pierre Brandebourg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPierre Brandebourg

Fotografia de Pierre Brandebourg Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementPierre Paul Brandebourg
25 juliol 1824 Modifica el valor a Wikidata
Ciutat de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
Mort23 maig 1878 Modifica el valor a Wikidata (53 anys)
Ciutat de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatLuxemburg Luxemburg
Formació professionalAteneu de Luxemburg
FormacióAcadèmia de Belles Arts de Múnic
École Nationale Supérieure des Beaux-Arts Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófotògraf, pintor Modifica el valor a Wikidata
ArtFotografia; Pintura
Influències

Pierre Brandebourg (Ciutat de Luxemburg, 25 de juliol de 1824 - Ciutat de Luxemburg, 23 de maig de 1878) fou un fotògraf i pintor luxemburguès. Va ser el primer d'obrir un estudi fotogràfic a la ciutat de Luxemburg.

Biografia[modifica]

Viaducte de Luxemburg (c. 1861).

Família[modifica]

Els pares de Brandebourg van ser Charles Brandebourg, un jardiner, i Anne Lambert. Després d'acabar l'escola secundària a l'Ateneu de Luxemburg, va estudiar primer amb el pintor de Luxemburg Jean-Baptiste Fresez abans d'anar a les acadèmies de París, Anvers i Múnic. Va tornar a Luxemburg, el 4 de maig de 1850, quan es va casar amb Catalina Kranenwitter de Rollingergrund. El seu fill Carl (1851 - 1906) i el seu net Emile van continuar els seus passos, treballant com a fotògrafs a Luxemburg.[1][2]

Carrera artística[modifica]

Encara que Brandenburg va ser reconegut com un artista competent amb les seves pintures de personatges en el treball i les escenes del port d'Anvers o les fàbriques d'acer de Luxemburg, tenia dificultats per guanyar-se la vida des de la pintura sol. Per tant, va recórrer a la fotografia, obrint primer estudi fotogràfic a Luxemburg. Gràcies a la seva primmirada composició i la il·luminació, els retrats de la "«chez Brandenbourg» es van fer cada vegada més populars. Brandenburg també va realitzar una sèrie de fotografies de les indústries a l'evolució de Luxemburg de la dècada de 1860.[1]

Brandenburg va morir en 1878 a casa seva de l'avinguda d'Amélie a Luxemburg. La majoria de les seves pintures i fotografies encara són de propietat privada. Algunes es poden veurea la Fototeca de Ciutat de Luxemburg.[1] Charles Bernhoeft va fer-se càrrec del seu negoci fotogràfic.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pierre Brandebourg
  1. 1,0 1,1 1,2 Clesse, René. «Geschichtsschreibung mit der Kamera: Die ersten Photographen unserer Hauptstadt» (PDF) (en alemany). Onsstad. Arxivat de l'original el 2011-07-22. [Consulta: 27 agost 2015].
  2. «Journées du livre 2010 Lithographie restaurée» (en francès). Bibliothèque nationale de Luxembourg, 18-08-2010. Arxivat de l'original el 2011-07-22. [Consulta: 29 agost 2015].