Pierre Castan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPierre Castan

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 agost 1899 Modifica el valor a Wikidata
Berna (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 setembre 1985 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
Ginebra (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióquímic Modifica el valor a Wikidata

Pierre Castan (nascut el 17 d'agost de 1899 a Berna, † 12 de setembre de 1985 a Ginebra) fou un químic suís, que va ser un dels pioners de les resines epoxi juntament amb Paul Schlack

Va estudiar a la Universitat de Ginebra i inicialment va streballar en la indústria química de colorants i en l'Institut Federal Suís de Viticultura de Lausana. A partir de 1928 va desenvolupar resines sintètiques per a pròtesis dentals a De Trey AG brothers de Zuric. Al mateix temps, va desenvolupar resines epoxi,[1] per la reacció entre epiclorhidrina amb diphenols -adequades com a vernís i com adhesiu-, per les que va sol·licitar la patent a Suïssa el 1938 (concedida el 1940) (sense conèixer el desenvolupament simultani de Schlack a Alemanya). Castan va desenvolupar encara altres patents posteriors en la dècada de 1940 per a diferents aplicacions i en diferents variants. El 1943, Ciba es va fer càrrec de les patents i va produir un adhesiu metàl·lic (Araldit 1946). El 1950 va passar a la fàbrica de vernissos Stella AS a Ginebra, on es va convertir en director tècnic. Després de la jubilació, va ser director del Congrés FATIPEC el 1970 i va ser membre honorari de la Societat suïssa de Pintures i Tints Químics. El 1982 va rebre el Premi Jaubert de la Universitat de Ginebra. Va morir el 1985 després d'una llarga malaltia.

Obra[modifica]

  • Process for the manufacture of thermosetting synthetic resins by the polymerization of alkylene oxide derivatives (US 2444333 A) [1]
  • Winfried Pötsch u.a. Lexikon bedeutender Chemiker, Harri Deutsch 1989
  • Sur la glucosane[2]
  • Sur le chlorure d'α‐glucosyle et sur un nouveau disaccharide (α‐glucosido‐glucose)[3]

Referències[modifica]

  1. Castan, Pierre. «Process for the manufacture of thermosetting synthetic resins by the polymerization of alkylene oxide derivatives».
  2. Castan, Pierre «Sur la glucosane». Helvetica Chimica Acta, 3, pàg. 645–652.
  3. Castan, Pierre «Sur le chlorure d'α‐glucosyle et sur un nouveau disaccharide (α‐glucosido‐glucose)». Helvetica Chimica Acta, 4, pàg. 319–324.

Enllaços externs[modifica]