Pietro Paoli

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPietro Paoli
Biografia
Naixement26 octubre 1759 Modifica el valor a Wikidata
Liorna (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 febrer 1839 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Pisa (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Pisa
Activitat
OcupacióMatemàtiques
OrganitzacióUniversitat de Pavia
Universitat de Pisa
Membre de
AlumnesGabrio Piola
Pietro Franchini
Giuliano Frullani
Giovanni Santini
Influències
Obra
Estudiant doctoralVincenzo Brunacci

Pietro Paoli (1759-1839) fou un matemàtic italià que va tenir càrrecs importants al Gran Ducat de Toscana.

Vida i Obra[modifica]

Paoli va estudiar al col·legi jesuïta de la seva ciutat natal. El 1774 es va matricular a la Universitat de Pisa per estudiar dret i el 1778 es va graduar en jurisprudència. Malgrat els seus estudis sempre va estar més interessat en les matemàtiques i la física.

El 1780 era professor a l'institut de Màntua i el 1782 va ser nomenat professor a la Universitat de Pavia on estudiarà matemàtiques amb el professor Gregorio Fontana.

El 1784 obté la càtedra d'àlgebra de la Universitat de Pisa, on dona classes fins al 1814, amb l'excepció del curs 1799-1800 en la universitat va restar tancada. Durant el seu període de docència tindrà com alumnes a diversos científics importants posteriors: Gabrio Piola, Vincenzo Brunacci, Pietro Franchini, Giuliano Frullani, Giovanni Santini[1] o Antonio Bordoni.[2] També compaginarà el seua càrrec docent amb el de Regio Consultore Idraulico del Gran Ducat de Toscana.

El 1814 esdevé Auditor (càrrec similar al de rector) de la seva universitat i estarà a càrrec de la redacció dels nous estatuts de la institució.

A partir de 1816 es trasllada a Florència en ser nomenat secretari d'ensenyament del Gran Ducat. També compartirà aquest càrrec amb el de president de la comissió encarregada de confegir el nou cadastre de la Toscana.

Paoli va ser membre de la Società Italiana delle Scienze, deta dei XL (perquè tenia 40 membres) des de la seva fundació (1782) i també va ser membre de nombroses acadèmies científiques italianes (Bolònia, Màntua, Nàpols, etc.)

Els treballs de Paoli versen sobretot en càlcul diferencial i integral i amb les seves aplicacions a l'òptica i la mecànica. Malgrat les seves responsabilitats públiques, només té dos treballs publicats sobre hidràulica.[3] La seva obra principal va ser els Elementi di Algebra en dos volums (1794) que va ser àmpliament difós per tot Itàlia durant molts anys.[4]

Referències[modifica]

  1. Universita di Pisa (2000), pàgina 829.
  2. Cuzzocrea & Sawilowsky (2006), pàgina 595.
  3. Nagliati (2008)
  4. O'Connor & Robertson. MacTutor History of Mathematics.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Pietro Paoli» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Nagliati, Iolanda. «Pietro Paoli (1759 - 1839)» (en italià). Centro di Ricerca Matematica Ennio di Giorgio, 2008. [Consulta: 18 setembre 2015].