Plantilla:Març article de Videojocs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Pac-Man

Pac-Man és un videojoc recreatiu creat pel dissenyador de videojocs Toru Iwatani de l'empresa Namco, i distribuït per Midway Games al mercat americà a principis dels anys 1980.

Quan Pac-Man va ser introduït a la tardor de 1979, va ser un èxit des del principi. Es va convertir en un fenomen mundial a la indústria dels videojocs, i va acabar amb les convencions populars imposades com l'Space Invaders. Va acabar amb la 'acció shoot-em-up (disparar a tots)' per a reemplaçar-la per un format únic, humorístic i poc violent que va agradar a les noies a més dels nois.

El nom del joc prové de la onomatopeia japonesa paku (パク), que és el so que es produeix en obrir i tancar la boca. El nom es va romanitzar com Puck-Man al Japó (en anglès puck es pronunciaria semblat a pac), però Midway ho va modificar a Pac-Man per al mercat nord-americà (i posteriorment altres mercats occidentals), ja que Puck se sembla massa a fuck, una obscenitat en anglès (De fet existeix una varietat de jocs "porno" derivats de "pacman", sent un dels més originals el "fuckman" un joc de plataforma 2D on un havia de prendre estimulants per a poder mantenir relacions amb els fantasmes).