Plogoff, des pierres contre des fusils

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaPlogoff, des pierres contre des fusils
Fitxa
DireccióNicole Le Garrec Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
MúsicaGuy de Lignières Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de soJakez Bernard Modifica el valor a Wikidata
FotografiaFélix Le Garrec Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeClaire Simon i Nelly Quettier Modifica el valor a Wikidata
ProductoraBretagne Films
Dades i xifres
País d'origenFrança Modifica el valor a Wikidata
Estrena1980 Modifica el valor a Wikidata
Durada112 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalfrancès
bretó Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredocumental Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióFinisterre Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0928395 Letterboxd: plogoff-stones-against-rifles Allmovie: v565719 TMDB.org: 427789 Modifica el valor a Wikidata

Plogoff, des pierres contre des fusils és un pel·lícula documental francesa dirigida per Nicole Le Garrec sobre l'afer de Plogoff, a Finisterre, el 1980, contra l'establiment d'una central nuclear, prop de la Pointe du Raz.

Quaranta anys després dels fets que relata, Plogoff, des pierres contre des fusils va ser seleccionada al 72è Festival Internacional de Cinema de Canes (selecció Cannes Classics, reservada a pel·lícules de patrimoni) després d'haver estat restaurada el mateix any.

La pel·lícula es va publicar en caixa (Llibre + 2 DVD) per Les Mutins de Pangée el novembre 2020, amb un llibre (124 pàgines) amb moltes fotos, prologat per Gérald Duchaussoy (Cannes Classics); altres documentals de Nicole i Félix Le Garrec: Mazoutés aujourd'hui..., La Langue bretonne, Santik Du. També el retrat fet per Philippe Guilloux, "Nicole et Félix". I una entrevista a Le Garrec realitzada l’agost de 2020 per Les Mutins de Pangée.

Argument[modifica]

Inicialment venien a donar suport a la població de Plogoff sense càmera, però Nicole i Félix Le Garrec, atesa l'envergadura del moviment i la presència important de la policia, decideix fer una pel·lícula. Nicole Le Garrec és a la direcció, Félix Le Garrec, a la fotografia, i Jakez Bernard al so. El seu projecte original era fer un documental de vint minuts. L'abast de la mobilització dels habitants els convenç ràpidament que cal fer un llargmetratge per testimoniar els fets. Es van quedar al lloc, allotjant-se amb gent local, durant dos mesos.[1]

La parella va haver de vendre terrenys, contractar préstecs i hipotecar la seva casa per pagar els laboratoris. No va rebre cap ajut per produir la seva pel·lícula. Realitzada l'any 1980, havia estat rodada en 16 mm i editada en 35 mm per a l'estrena en cinemes.

Plogoff, des pierres contre des fusils és la primera pel·lícula que, íntegrament dirigida i produïda a la Bretanya, es va beneficiar d'una estrena nacional al cinema.

També és una de les rares pel·lícules sobre el nuclear que s'han estrenat als cinemes, va registrar 250.000 entrades.

El 2018, el Centre national du cinéma va atorgar ajuts selectius per a la restauració de pel·lícules de patrimoni a Plogoff, des pierres contre des fusils, mentre que la Regió Bretanya i la Cinemateca de Bretanya també donen suport a aquesta restauració.

El 2019, la pel·lícula restaurada va ser seleccionada al 72è Festival Internacional de Cinema de Canes (selecció Cannes Classics, reservada a pel·lícules de patrimoni). El 2020, la pel·lícula s'estrenarà als cinemes, per a l'estrena nacional, el 12 de febrer. Totes les previsualitzacions estan exhaurides (Penmarc'h, Quimper, Rennes i París).

Ressenyes de la premsa[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]