Poesia jueva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La poesia jueva, que té les seves arrels en les escriptures de la Bíblia, és la creació literària en aquest gènere realitzada per jueus, i es construeix amb una particular mètrica fundada en el paral·lelisme semàntic i el ritme accentual.

El concepte de divinitat[modifica]

Segons Georg Hegel, és en la poesia jueva on apareix, per primera vegada, la presència d'un Déu format solament pel seu esperit, invisible i incorpori, oposat a la Naturalesa. L'Univers, malgrat la seva "riquesa i magnificència", és subsidiari de Déu i, com a creació seva, "no existeix sinó per manifestar-ho i glorificar-ho". La poesia religiosa, en tant art sant, compleix també amb el seu paper de glorificar al Creador.

L'existència autònoma de Déu, la seva inaccessibilitat als sentits i la seva condició de senyor de l'Univers és una idea dominant en la poesia jueva. Déu és aquell ésser que, amb el sol auxili de la seva voluntat, sense apel·lar a rituals ni a accions, ordenant, simplement, que es fes la llum perquè la llum fos feta, el Déu glorificat en la poesia hebrea, un Déu que és la voluntat pura, la paraula i el pensament purs. El temporal, l'Univers i l'Home, en tant oposats essencialment a Déu, no poden ser divins.

L'Home, malgrat no ser diví, és posseïdor de la llibertat. La voluntat divina li mostra la llei, la diferència entre el ben i el malament, i està a la mà de l'Home la decisió sobre quin camí prendrà. De les seves decisions, depenen el mèrit o demèrit, i a partir d'aquests, s'imposa la justícia en forma de beneficis, recompenses, proves o càstigs, que s'experimenten en vida. La persona que viu d'acord amb la llei de Déu, aconsegueix relacionar-se amb ell.

Aquestes idees estan expressades en els Salms, en Profetes i, en general, per tota la Bíblia.

Bibliografia[modifica]