Vés al contingut

Pont del Rector

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Pont del Rector
Imatge
Dades
TipusPont Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsbon estat Modifica el valor a Wikidata
Mesura6,5 (amplada) × 25 (longitud) m
Altitud442 m Modifica el valor a Wikidata
Travessariera de Sant Joan Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMonistrol de Calders (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 45′ 37″ N, 2° 00′ 48″ E / 41.76021°N,2.01321°E / 41.76021; 2.01321
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC16793 Modifica el valor a Wikidata

El Pont del Rector, o Pont de la Pedrera, i també conegut popularment com a Pont del Rubell a causa del restaurant que té a tocar, és un pont del terme municipal de Monistrol de Calders, a la comarca del Moianès, inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Està situat[1] al bell mig del poble de Monistrol de Calders, damunt de la riera de Sant Joan, al costat de les restes de l'església de Sant Joan (l'actual Bar Sport). Sobre la riera de Sant Joan, afluent del riu Calders, afluent per l'esquerra del Llobregat.[2]

Deu el seu nom al seu promotor, mossèn Francesc Bellver, rector de la parròquia del poble de finals del segle xviii. Es diu que el feu construir perquè quan havia de dur l'extrema unció als moribunds del poble, que queda a l'altre costat de la riera respecte de la rectoria, si la riera anava crescuda, no podia travessar, atès que l'únic camí de comunicació passava la riera a gual o per una palanca baixa que quedava sota el nivell del riu en anar aquest crescut.

Referències[modifica]

  1. El Pont del Rector en els ortofotomapes de l'ICGC
  2. «Pont del Rector». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 8 març 2017].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pont del Rector
  • Erill i Pinyot, Gustau; Gual i Purtí (Fotografies), Jordi; Manent i Oristrell (Cartografia), Llibert. Monistrol de Calders: El poble dels pagesos enginyers. Monistrol de Calders - Moià: Ajuntament de Monistrol de Calders - Gràfiques Ister, 2006 (Pedra i aigua, 1). ISBN DL. B-54.339/2006. 
  • Perarnau i Llorens, Jaume; Piñero i Subirana, Jordi. Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Monistrol de Calders: Ajuntament de Monistrol de Calders, 1993.