Por mis pistolas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaPor mis pistolas
Fitxa
DireccióMiguel M. Delgado Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJacques Gelman Modifica el valor a Wikidata
GuióCantinflas Modifica el valor a Wikidata
MúsicaSergio Guerrero Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJosé Ortiz Ramos Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeCarlos Savage Modifica el valor a Wikidata
ProductoraPosa Films
DistribuïdorColumbia Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenMèxic Modifica el valor a Wikidata
Estrena1968 Modifica el valor a Wikidata
Durada121 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
ColorEastmancolor Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia i western Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióArizona Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0063446 Filmaffinity: 763201 Letterboxd: por-mis-pistolas TMDB.org: 41294 Modifica el valor a Wikidata

Por mis pistolas és una pel·lícula de comèdia i wéstern mexicana de 1968 dirigida per Miguel M. Delgado i protagonitzada per Cantinflas i Isela Vega,[1] la carrera de la qual va enlairar a partir d'aquesta pel·lícula.[2] Es una sátira a los spaghetti western de moda a finales de la década de 1960.[3][4] En aquesta pel·lícula segons Mario Moreno, s'usa spanglish, igual que en l'anterior pel·lícula Su Excelencia (1966). Està doblada al català.[5]

Argument[modifica]

Fidencio Barrenillo (Cantinflas) és un apotecari de poble en la davantera nord de Mèxic que descobreix uns vells títols de propietat d'una mina en Arizona, La Veladora, i decideix anar a reclamar-la. En el trajecte és capturat per una tribu d'apatxes i està a punt de ser cremat viu, però és vist per una dels membres de la tribu, Winona (Gloria Coral) i gràcies a que el Gran Cap Cavall Recolzat (Manuel Vergara) té mal de queixal i s'assabenta que el presoner el pot sanar, ordena el seu alliberament amb la condició que el curi. Fidencio li treu el queixal i obté l'amistat eterna de Winona i el cap apatxe. Aquí és nomenat com el «Gran Bruixot Mà de Sant».

Després d'acomiadar-se dels apatxes, Fidencio contínua el seu camí rumb al ranxo dels seus parents, els Sánchez. Al poble s'allotja a l'hotel de Pat O'Connor (Jorge Rado), que té controlat al poble mitjançant el terror que sembren una gavilla de pistolers que té a les seves ordres. Gràcies a que la seva habitació es troba al costat del de la núvia de Pat, Fidencio s'assabenta dels plans d'aquest per a atacar el ranxo dels seus parents, i juntament amb el xèrif del poble, Jim (John Kelly) es dirigeix a avisar-los i de passada a conèixer-los.

Fidencio coneix als Sánchez; l'oncle de Fidencio, Don Serapio (Manuel Alvarado), i els fills d'aquest i cosins de Fidencio, Pedro (Gregorio Casal), Pablo (Alfonso Mejía) i Lupita (Isela Vega), els qui li donen la benvinguda i planegen la defensa del ranxo amb les armes, però Fidencio els convenç deixar tot a les seves mans, i per mitjà d'una poderosa purga aplicada convenientment a la banda de malfactors aconsegueix evitar l'assalt. En pocs dies mana a la presó a Frank (Carlos Cardán) el feroç primer gallet de Pat.

O'Connor decideix cobrar-se l'afront quan la seva núvia li diu que ha sentit que Fidencio i els Sánchez van a la recerca de la Veladora i decideix emboscar-los aquí mateix. Quan Fidencio, el seu oncle Serapio i els seus cosins Pablo i Pedro arriben a la mina, apareixen Pat i la seva banda per a usurpar-los la mina, però llavors Fidencio i la seva cosina Lupita manen senyals de fum demanant ajuda als apatxes. El Gran Cap Cavall Recolzat i els seus apatxes fan la seva aparició i derroten als dolents. La pel·lícula acaba amb Fidencio, els Sánchez i la resta del poble feliços realitzant una festa.

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. González, p. 106
  2. Latino Image Makers in Hollywood: Performers, Filmmakers and Films Since the 1960s. McFarland, 2016, p. 114. «Her career took off quickly after playing Cantinflas' leading lady in Por Mis Pistolas» 
  3. Láscaris Comneno, p. 97
  4. Pilcher, p. 199
  5. «Cantinflas: Por mis pistolas». esadir.cat. [Consulta: 27 febrer 2024].

Bibliografia[modifica]

  • González, Rafael. 60 años de rock mexicano: 1956-1979, Volumen 1. Penguin Random House Grupo Editorial México, 2018.
  • Láscaris Comneno, Constantino. Cien casos perdidos. Studium Generale Costarricense, 1984.
  • Pilcher, Jeffrey M. Cantinflas and the Chaos of Mexican Modernity. Rowman & Littlefield, 2001.

Enllaços externs[modifica]