Portal:Atles geopolític de Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
modifica 

Atles geopolític de Catalunya

Localització de Catalunya
Comunitat Autònoma de Catalunya

Catalunya, anomenada tradicionalment Principat de Catalunya, forma part de la nació històrica catalana situada a la costa nord-est de la Península Ibèrica, en gran part, i dividida administrativament en dues parts: la Comunitat Autònoma de Catalunya a Espanya i la Catalunya Nord a França. Actualment, quan es parla de Catalunya es refereix sobretot al territori sota l'administració de la Generalitat de Catalunya, que és l'únic que duu aquest nom com a oficial.

Vegeu Divisió territorial de Catalunya.
modifica 

Províncies

Províncies

En la primera divisió provincial aprovada a les Corts de Cadis s'establia una única província pel Principat de Catalunya. El 1813, en una segona revisió, es dividia en tres províncies, dues marítimes separades pel riu Llobregat amb capitals a Barcelona i Tarragona, i una d'interior amb capital a la Seu d'Urgell.

Provisionalment el 1822, i definitivament el 1833, es van establir quatre províncies:

modifica 

Vegueries

El 1936 la Generalitat va substituir les províncies per nou regions numerades de I a IX. El 1995, el pla territorial general de Catalunya establia set àmbits territorials per organitzar els serveis de la Generalitat. El 2001, l'informe Roca proposava convertir els àmbits territorials en vegueries: Barcelona, Camp de Tarragona, Catalunya Central, Girona, Ponent, Alt Pirineu i Aran, i Terres de l'Ebre. En l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006 es preveu la substitució de les províncies per vegueries.

Vegeu: Vegueria.
modifica 

Comarques

Comarques noves:
  aprovades 1988.
  reivindicades

La divisió comarcal és una organització territorial específica de Catalunya amb una llarga tradició. Van ser reivindicades a les bases de Manresa i aprovades en la divisió comarcal de 1936. Reinstaurades el 1987, l'any següent se'n creaven tres de noves: el Pla de l'Estany, el Pla d'Urgell i l'Alta Ribagorça.

Vegeu: Comarques de Catalunya.


Divisió comarcal
Divisió comarcal
modifica 

Vegeu també

modifica 

Viquiatles

L'Atles dels Països Catalans és una col·lecció organitzada i comentada dels mapes disponibles a la Viquipèdia sobre els territoris on es parla la llengua pròpia d'aquest projecte.

Atles del món
Atles del món

Vegeu també l'Atles del món a Commons.

modifica 

Índex

modifica 

Coordinació

Podeu col·laborar en aquest projecte. Vegeu els objectius i la guia d'estil.

modifica 

Vegeu també

modifica 

Enllaços externs