Vés al contingut

Pou Cavaller

Infotaula de geografia físicaPou Cavaller
Imatge
TipusPou de glaç Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCastellcir (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 47′ 03″ N, 2° 10′ 18″ E / 41.78419°N,2.17153°E / 41.78419; 2.17153
Dades i xifres
Altitud730 m Modifica el valor a Wikidata

El Pou Cavaller, de vegades denominat, per error, Poua de la Torrassa, és un pou de glaç del terme municipal de Castellcir, a la comarca del Moianès.

Està situat[1] al nord-est del Pas de la Casanova, a llevant de la urbanització de la Penyora. És a l'esquerra del torrent de Sauva Negra, al nord-oest dels Camps de la Casa Nova i de la Casanova del Castell. Queda a prop i al sud-oest de la Torre de Serracaixeta. És al costat mateix del Camí de Sant Maria, a migdia de la tanca que barra el pas als vehicles i de la cruïlla d'on surt cap al nord el camí que ressegueix el torrent i mena a Santa Coloma Sasserra. El seu abandonament ha fet que la vegetació n'hagi anat envaint l'entorn.

Entre els segles XVII i XX, es feia glaç aprofitant les obagues i l'aigua de les rieres, entre elles la de Castellcir, per vendre'l a Castellterçol, Moià i Barcelona. El transport es feia a la nit en carruatges de tir animal.

La pedra de construcció de la poua està molt ben escairada; és de planta cilíndrica, no conserva la volta i només resta una part del parament dels murs.

Etimologia[modifica]

Aquest pou rep, en forma d'aposició, l'apel·latiu de cavaller per algun fet relacionat amb els antics cavallers del Castell de Castellcir, relativament proper.

Referències[modifica]

  1. Cingles de Bertí i de Gallifa [Document cartogràfic] : Gallifa, Vall de S. Miquel, Sots Feréstecs, Sot del Bac, Vall de Neu, Castell Cir, Sauva Negra: mapa topográfico excursionista: topografía procedente del mapa nacional del Instituto Geográfico y Catastral, de otros centros y observaciones directas por el equipo técnico de editorial Alpina / cartografía: A. Bescós; cartografía complementaria y res.tecn. X. Coll. Granollers: Editorial Alpina, 1986. ISBN 84-7011-033-0

Bibliografia[modifica]

  • RODRÍGUEZ LARA, José Luis. Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009. (Col·lecció "Camí Ral", núm. 30). ISBN 978-84-232-0735-0.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pou Cavaller