Ramon Cerveto i Bestratén

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRamon Cerveto i Bestratén
Biografia
Naixement15 març 1829 Modifica el valor a Wikidata
Tortosa (Baix Ebre) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 octubre 1906 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Activitat
Ocupacióescultor Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeDolors Riba i Cardús Modifica el valor a Wikidata
FillsAntoni Cerveto i Riba, Ricard Cerveto i Riba Modifica el valor a Wikidata

Ramon Cerveto i Bestratén (o Vestratén)[a] (Tortosa, Baix Ebre, 15 de març de 1829 - 10 d'octubre de 1906), va ser un escultor català. Es va casar amb Dolors Riba i Cardús,[1] que era tia paterna del també artista tortosí Antoni Riba i Garcia. Va ser pare de 8 fills (Víctor, Cinta, Ramon, Teresa, Antoni, Josep, Dolors i Ricard).

Va ser deixeble dels escultors Josep Dolz i de Manel Porcar,[2] i alhora mestre d'escultors posteriors de renom com Agustí Querol i Subirats, Innocenci Soriano-Montagut o Josep Alcoverro i Amorós, entre d'altres.[cal citació] Va destacar especialment pel conreu de l'escultura de gènere religiós: és l'autor de diferents passos i misteris de la Setmana Santa tortosina anteriors a 1936, com el Davallament de la Creu, la Dolorosa, l'Oració de l'Hort, la Sentència de Pilat, els Assots i el Sant Sopar.[cal citació] Totes aquestes escultures es van destruir l'any 1936 a l'inici de la Guerra Civil espanyola.[2]

Notes i referències[modifica]

  1. Algunes fonts escriuen el segon cognom de l'artista amb la forma Vestratén. S'ha optat per la forma Bestratén ja que és la que apareix amb més freqüència a les fonts consultades.
  1. Dolors Riba i Cardús, † 24-12-1931, als 96 anys; v. El Correo de Tortosa de 28-12-1931, entre altres.
  2. 2,0 2,1 «Cerveto». Enciclopedia.cat. [Consulta: 13 gener 2021].