Reinelda de Saintes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaReinelda de Saintes

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement630 Modifica el valor a Wikidata
Condé-sur-l'Escaut Modifica el valor a Wikidata
Mort700 Modifica el valor a Wikidata (69/70 anys)
Saintes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióreligiosa cristiana Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat16 de juliol Modifica el valor a Wikidata
Família
MareAmalberga de Maubeuge Modifica el valor a Wikidata

Reineldis (Reinhilda, Reinalda, Rainelda, etc.; vers 630 – 700) fou una santa del segle vii, martiritzada pels "huns" (que evidentment no eren els huns històrics sinó probablement grups de bandits violents o pirates anomenats huns).

Va néixer a Condacum (que podria ser Condé-sur-l'Escaut o Kontich) i fou filla del duc Witger de Lotaríngia[1] i de santa Amalberga de Maubeuge. El seu germà Emebert era sacerdot (sovint es diu que era bisbe) a Cambrai. Una altra germana fou santa Gudula i una tercera santa Faraildis, però a la seva biografia[2] només s'esmenta a Gudula. Reineldis va pelegrinar a Terra Santa i va visitar Jerusalem. A la tornada es va dedicar a la caritat a Saintes (una antiga comuna a Bèlgica, ara part de Tubize).[3] Fou decapitada pels "huns" a la zona junt amb el diaca Grimoald i el seu servidor Gondulphus.

És venerada a Saintes, on és la patrona; també és la santa de les malalties de la vista per la seva associació amb la font de Santa Renelda a Saintes que es suposa cura els mals als ulls.[4] Fins i tot s'arriba a dir que Saintes porta el seu nom de la santa martiritzada.[5] L'església parroquial (del segle XVII) és dedicada a Reineldis. Generalment és dibuixada amb espasa o agafada pels cabells, per la seva decapitació, o bé com a peregrina.

Referències[modifica]

  1. difícilment podia portar aquest títol agafat del nom del rei Lotari al segle ix
  2. Vita Reineldis, escrita entre 1048 i 1051 a l'abadia de Lobbes
  3. Rabenstein, Katherine. «Reineldis». Saints O' the Day for July 16, juliol 1998. Arxivat de l'original el 2007-02-06. [Consulta: 23 febrer 2012].
  4. «Sainte Renelde et comp.». Nominis. [Consulta: 21 febrer 2007].
  5. «Tubize». Communes of Brabant Wallon. Expatriate Online: Your Bookmark to Belgium. Arxivat de l'original el 2006-11-12. [Consulta: 21 febrer 2007].
  • Vita Reineldis, Acta Sanctorum, Julii IV, 173-178.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reinelda de Saintes