Reinher de Paderborn

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaReinher de Paderborn
Biografia
Naixementc. 1140 Modifica el valor a Wikidata
Paderborn (Sacre Imperi Romanogermànic) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 1190 Modifica el valor a Wikidata (49/50 anys)
Paderborn (Sacre Imperi Romanogermànic) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic, escriptor, clergue Modifica el valor a Wikidata

Reinher de Paderborn (Paderborn, c. 1140 - Paderborn, c. 1190), també anomenat Reiner l'Alemany, va ser un religiós i científic alemany del segle xii.

Vida i obra[modifica]

No es coneix gairebé res de la seva vida, diferents autors proporcionen dates diferents de naixement i defunció. El que se sap del cert és que era canonge de la catedral de Paderborn a Westfàlia[1] i que va escriure, el 1170 o 1171, un opuscle amb el títol de Computus Emendatus, sobre la necessitat de reformar el calendari julià[2], imperant a l'Europa cristiana, essent probablement el primer text escrit en el qual es critica obertament el calendari julià.[3] Aquest text és notable per diferents motius:

  1. És el primer anàlisi medieval exhaustiu del calendari hebreu[4]
  2. És un dels texts llatins més antics en els que s'empra la numeració aràbiga de forma sistemàtica i se'n fa una defensa per la seva claredat[5]
  3. És el primer text escrit en el qual es suggereix a l'Església Romana la necessitat de millorar el còmput i passar a un comptatge més acurat, per evitar l'acumulació de diferències que produiria el calendari julià.

Tot i que l'obra està escrita per motius litúrgics, com fixar la data de la crucifixió de Crist (26 de març de l'any 34 dC), la seva base matemàtica i astronòmica és molt completa.[6]

Referències[modifica]

  1. Honsselman, 1961, p. 107.
  2. Nothaft, 2014, p. 63.
  3. Nothaft, 2013, p. 528.
  4. Pedersen, 2015, p. 491 i ss.
  5. Nothaft, 2012, p. 130.
  6. Nothaft, 2013, p. 538.

Bibliografia[modifica]

El seu llibre ha estat editat recentment, traduït a l'alemany:

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Reinher de Paderborn» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.