Remakes de pel·lícules d'Akira Kurosawa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquí es presenta la llista de remakes de pel·lícules d'Akira Kurosawa. Algunes de les seves pel·lícules han estat imitades parcialment o totalment. La llista de la taula que es presenta inclou només remakes complets; no inclou pel·lícules que s'han inspirat en la trama bàsica d'una o més de les pel·lícules del director – com a Bug Vida (1998) que fa referència tant als Els set samurais (1954) i remake que es va fer a Hollywood, Els set magnífics (1960) – ni pel·lícules que adopten o parodien elements de l'argument o caràcters d'alguna pel·lícula de Kurosawa sense fer una adaptació de tota ella, com La Guerra de les Galàxies IV: Una Nova Esperança (1977) a partir de La fortalesa amagada (1958). La pel·lícula Inferno de 1999 amb Jean-Claude Van Damme també és un remake de Yojimbo. Va ser dirigida per John G. Avildsen que va demanar de canviar el seu nom en els crèdits pel de Danny Mulroon a causa de diferències creatives.

La informació de la taula deriva de la pàgina sobre Akira Kurosawa a IMDB i l'obra sobre la filmografia de Kurosawa de Stuart Galbraith.[1][2]

Taula[modifica]

Any Títol original de remake Títol anglès Remake de Director País d'origen crèdit de Kurosawa?
1955 Sugata Sanshiro Sanshiro Sugata Sanshiro Sugata Shigeo Tanaka Japó
1960 Els set magnífics Els set samurais John Sturges EUA No [nota 1]
Rashomon (Televisió) [nota 2] Rashomon Sidney Lumet EUA
1964 Per un pugno di dollari Per un grapat de dòlars Yojimbo (no autoritzat)[nota 3] Sergio Leone Itàlia-Espanya-Alemanya No
The Outrage Rashōmon Martin Ritt EUA
1965 Sugata Sanshiro Sanshiro Sugata Sanshiro Sugata I Sanshiro Sugata II Seiichiro Uchikawa Japó [nota 4]
1966 Django Yojimbo Sergio Corbucci Itàlia-Espanya No
1968 Xue cheng The Last Day of Hsianyang La fortalesa amagada Fu Di Lin Taiwan – Hong Kong
1973 Nora Inu El gos rabiós El gos rabiós Azuma Morisaki Japó
1980 Batalla més enllà de les estrelles Els set samurais (no autoritzat) Jimmy T. Murakami Roger Corman (no acreditat) EUA No
1984 The Warrior and the Sorceress Yojimbo John C. Broderick EUA No
1989 Zhong yi qun ying Set Guerrers Els set samurais Terry Tong Hong Kong Sí, com a mínim en la coberta de DVD.
1996 Omega Fat Yojimbo Albert Pyun EUA No
1996 L'últim home Yojimbo Walter Hill EUA
2001 Kaze Cap Yojimbo (anime sèrie televisiva) Yojimbo Hayato Data Japó
2004 Samurai 7 (anime sèrie televisiva) Els set samurais Toshifumi Takizawa (I altres) EUA—del Japó
2007 Tsubaki Sanjurō Sanjurō Tsubaki Sanjuro Yoshimitsu Morita Japó
Tengoku A Jigoku Heaven and Hell Tengoku to jigoku Yasuo Tsuruhashi Japó (televisió) No
2008 Kakushi Toride Cap San-Akunin: L'Última Princess Fortalesa amagada: L'Última Princess La fortalesa amagada Shinji Higuchi Japó
2011 U-Mong Pa Meung Heaven and Hell Rashomon ML.Phundevanop Devakula Tailàndia
2012 Gwanghae, Wangyidoen namja Masquerade Kagemusha Chang-min Choo Corea del Sud No
2016 The Magnificent Seven Els set samurais Antoine Fuqua EUA

Notes i referències[modifica]

  1. Encara que la pel·lícula es reconeix que es basa en "Els set samurais", ni el mateix Kurosawa ni Shinobu Hashimoto ni Hideo Oguni reben aquest reconeixement.
  2. Aquesta versió televisiva és una adaptació de la pel·lícula de Kurosawa feta per Fay i Michael Kanin; va aparèixer al programa sindicat Play of the Week del 12 de desembre de 1960.
  3. Sergio Leone va agafar la trama i els personatges de la seva pel·lícula directament de Yojimbo de Kurosawa i sense autorització. Segons una font, durant el rodatge, Leone "estava amb una màquina de moviola i va copiar Yojimbo, canviant només la configuració i els detalls en els diàlegs". El propi Kurosawa va escriure una carta a Leone dient-li que "[Per un grapat de dòlars] és una pel·lícula molt bona, però és la meva pel·lícula" i exigí el pagament. El cas es va resoldre finalment fora dels tribunals, amb Kurosawa rebent el 15 per cent de la taquilla mundial de la pel·lícula italiana. Vegeu Galbraith, pp. 311–312.
  4. Kurosawa va produir, va adaptar (a partir dels seus propis guions) i, segons una font, va editar aquest remake. Els futurs remakes de la història de Sanshiro Sugata es basaven directament en la novel·la de Tsuneo Tomita, en lloc de fer-ho a partir de la pel·lícula de Kurosawa de 1943.

Referències[modifica]

  1. «Akira Kurosawa». [Consulta: 22 agost 2010].
  2. Galbraith

Fonts[modifica]

  • Galbraith, Stuart, IV. The Emperor and the Wolf: The Lives and Films of Akira Kurosawa and Toshiro Mifune. Nova York-London: Faber and Faber, Inc, 2002. ISBN 0-571-19982-8.