Resolució 1044 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1044 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Identificador de llei o regulacióS/RES/1044 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3627)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació31 gener 1996 Modifica el valor a Wikidata
1043 Modifica el valor a Wikidata
1045 Modifica el valor a Wikidata
TemaCarta d'Etiòpia al president del Consell de Seguretat sobre Sudan

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1044 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 31 de gener de 1996. Després d'assenyalar l'intent d'assassinat del president d'Egipte Hosni Mubàrak en una cimera de l'Organització de la Unitat Africana (OUA) a la capital d'Etiòpia Addis Abeba el 26 de juny de 1995, el Consell va exigir que el Govern del Sudan complís amb les peticions de l'OUA per extradir sospitosos refugiats al país.[1]

El preàmbul de la resolució expressa insatisfacció sobre el terrorisme internacional que va resultar en morts innocents, el deteriorament de les relacions internacionals i posar la seguretat dels països en risc.[2] Hi va haver una necessitat d'enfortir la cooperació internacional en l'adopció de mesures per prevenir, combatre i eliminar totes les formes de terrorisme. El Consell estava molt preocupat per l'intent d'assassinat d'Hosni Mubarak, considerant l'atac no només contra el president d'Egipte, sinó contra la sobirania d'Etiòpia i l'Àfrica en general. Es va assenyalar que Sudan no havia complert amb les sol·licituds de la OUA per extradir els sospitosos.

El Consell de Seguretat va condemnar l'intent d'assassinat i va lamentar la violació de la sobirania d'Etiòpia i va intentar alterar la pau i la seguretat en aquest país i la regió en general. Els esforços d'Etiòpia per resoldre la qüestió de manera bilateral i regional va ser ben rebuts, mentre que Sudan va ser cridat a extradir els tres sospitosos a Etiòpia en conformitat amb el Tractat d'Extradició de 1964 entre ambdós països, i no donar suport a les formes de terrorisme o refugiar sospitosos de terrorisme.[3]

Es va instar a la comunitat internacional i al Sudan a respondre de manera positiva a les sol·licituds de la OUA, mentre que es va demanar al secretari general Boutros Boutros-Ghali que informés sobre la situació en un termini de 60 dies al Consell.

Referències[modifica]

  1. «U.N urges Sudan to turn over assassination suspects». Inter Press Service, 01-02-1996.
  2. Schweigman, David. The authority of the Security Council under Chapter VII of the UN Charter: legal limits and the role of the International Court of Justice. Martinus Nijhoff Publishers, 2001, p. 141. ISBN 978-90-411-1641-3. 
  3. Hilaire, Max. United Nations law and the Security Council. Ashgate Publishing, Ltd, 2005, p. 286. ISBN 978-0-7546-4489-7. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1044 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.