Resolució 1949 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1949 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1949 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:6428)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació23 novembre 2010 Modifica el valor a Wikidata
1948 Modifica el valor a Wikidata
1950 Modifica el valor a Wikidata
TemaSituació a Guinea Bissau

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1949 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada el 23 de novembre de 2010, després de recordar les resolucions anteriors sobre la situació a Guinea Bissau, en particular la Resolució 1876 (2009), el Consell va prorrogar el mandat de l'Oficina Integrada de les Nacions Unides per la Consolidació de la Pau a Guinea Bissau (UNIOGBIS) per un període addicional d'un any fins al 31 de desembre de 2011.[1]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

En el preàmbul de la resolució, el Consell va expressar la seva preocupació per la contínua inestabilitat a Guinea Bissau, incloent la falta de supervisió civil de l'exèrcit i les detencions il·legals des dels disturbis d'abril de 2010.[2] Es va assenyalar que la situació al país planteja amenaces a la seguretat i l'estabilitat a la regió, en particular la qüestió del tràfic de drogues. Totes les parts a Guinea Bissau han de continuar el diàleg, promoure els drets humans i l'imperi de la llei, i la lluita contra la impunitat.

Mentrestant, la resolució també va lloar la tasca de la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) i de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa (CPLP) i va afirmar que el govern de Guinea Bissau és responsable de la seguretat de la població i el desenvolupament.

Fets[modifica]

Es va estendre el mandat d'UNIOGBIS i el Secretari General Ban Ki-moon va demanar controlar el seu progrés. Es va instar als partits de Guinea Bissau a participar en el diàleg, i es va cridar a les forces armades a cessar la ingerència en els assumptes polítics i respectar l'ordre constitucional i el govern civil. Alhora, es va demanar als líders polítics no involucrar als militars i jutges en política i resoldre problemes a través de mitjans polítics.

La resolució demana a més al Govern que continuï les investigacions sobre els assassinats polítics que van tenir lloc al març i juny de 2009 i que els responsables rendeixin comptes. També havia de garantir el degut procés de la llei pel que fa als responsables de crims, alliberar o processar els detinguts durant els disturbis d'abril de 2010, i fer front a corrupció.

Finalment, es va demanar a UNIOGBIS, la Unió Africana, la Unió Europea i la CPLP que ajudar en els esforços de consolidació de la pau a Guinea Bissau i fer front al crim organitzat i al tràfic de drogues.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1949 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.