Resolució 2117 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 2117 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Gràfic d'exportacions mundials d'armes de foc l'any 2006. Rifles, escopetes, revòlvers, pistoles, armes de foc militars, tràfics legals i il·lícits. (Font: Small Survey Report 2009)
Identificador de llei o regulacióS/RES/2117 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:7036)
 14Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 1Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació26 setembre 2013 Modifica el valor a Wikidata
2116 Modifica el valor a Wikidata
2118 Modifica el valor a Wikidata
TemaArmes petites i lleugeres
Millor compliment i control dels embargaments d'armes

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 2117 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada el 26 de setembre de 2013. El Consell va instar els estats que no havien signat el Tractat sobre el Comerç d'Armes lleugeres i municions (juliol de 2013) a ratificar-lo sense demora. Alhora va confirmar la seva pròpia responsabilitat en el compliment dels embargament d'armes lleugeres i que en calia reforçar la supervisió.

La resolució fou aprovada catorze vots contra cap en contra i l'abstenció de Rússia, qui va justificar la seva actitud perquè no es va tractar el lliurament d'armes als països no reconeguts.[1]

Antecedents[modifica]

El tràfic d'armes il·legal d'armes i el mal ús d'aquestes armes constituïa un problema que desestabilitzava els països i amenaçava la pau i la seguretat internacionals. També servia de combustible en conflictes armats en curs. Sovint, el Consell de Seguretat havia d'imposar sancions i embargaments i va encarregar a les forces de manteniment de la pau per fer alguna cosa al respecte. Austràlia va ser qui va plantejar el problema i va demanar l'acció.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va declarar que les armes il·legals a les zones de conflicte no només provocaven problemes de seguretat, sinó que també causaven una sèrie de violacions dels drets humans, inclosa la violència sexual, tortura, assassinats i nens soldat. Va dir: "el món està sobrearmat i la pau està mal finançada".

Contingut[modifica]

El tràfic il·legal i l'ús indegut d'armes lleugeres continuaven causant moltes morts arreu del món. Es va recordar als països la seva obligació de complir amb els embargaments d'armes de l'ONU. També calia prendre mesures per prevenir violacions dels embargaments. Als països on els embargaments era vigent, el govern havia d'assegurar i controlar millor les existències d'armes. Els mantenidors de la pau podrien ajudar a aquests països mitjançant la recollida d'armes, la desmobilització i la reintegració dels combatents.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 2117 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.