Restrictivitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La restrictivitat és un terme emprat per descriure les condicions d'hibridació d'àcids nucleics. Habitualment, hom l'anomena "estringència" o "astringència", per calc de l'anglès "stringency", però aquestes denominacions són incorrectes en català.[1] Les condicions de reacció que afecten el procés d'hibridació de l'ADN o ARN de cadena simple per formar polinucleòtids (ADN, ARN o ADN-ARN híbrids) de doble cadena són, fonamentalment:

  • la temperatura
  • la força iònica (concentració salina)
  • el pH

La restrictivitat indica el grau en què aquestes condicions afecten a l'especificitat de la hibridació. En condicions molt restrictives només es formen híbrids amb una complementarietat perfecta (homodúplex), és a dir, que tenen totes les bases correctament aparellades. En canvi, en condicions poc restrictives es poden hibridar cadenes de forma no específica (heterodúplex), sense una complementarietat rigorosa.

L'augment de la temperatura o la disminució de la concentració salina tendeixen a augmentar la selectivitat

Temperatura[modifica]

Les cadenes dobles d'ADN (o ARN) tenen una determinada temperatura de fusió en què les dues cadenes se separen. La temperatura de fusió depèn de les característiques de les cadenes (%G-C, complementarietat, longitud, etc.) i de l'entorn.

Els híbrids totalment complementaris tenen una temperatura de fusió superior a aquells que ho són parcialment. Per tant:

  • A temperatures elevades (per sota de la temperatura de fusió) només hibridaran seqüències perfectament complementàries.
  • A temperatures baixes hibridaran seqüències amb menor complementarietat.

Força iònica[modifica]

Els ions estabilitzen les unions inespecífiques de les cadenes de polinucleòtids. Amb una força iònica elevada, doncs, les cadenes d'ADN i ARN s'hibriden de forma inespecífica. Una disminució de la concentració salina tendeix a augmentar la selectivitat d'hibridació.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. «restrictivitat». Termcat. Arxivat de l'original el 2011-10-16. [Consulta: 2 març 2019].