Richard Harlan (director)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRichard Harlan
Biografia
Naixement19 abril 1900 Modifica el valor a Wikidata
Lima (Perú) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 octubre 1968 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Laguna Beach (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, guionista Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0363228 Modifica el valor a Wikidata

Richard Harlan (Lima, 19 d'abril de 1900 - Laguna Beach, 20 d'octubre de 1968), el nom real del qual era Richard Bouillon Garlan, va ser un director de cinema que va realitzar la seva activitat a Argentina i Estats Units .[1]

Història personal[modifica]

Quan va néixer, el seu pare era un diplomàtic acreditat com a agregat a l'ambaixada dels Estats Units al Perú. Quan Richard tenia 3 anys van marxar a l'Havana, Cuba. En aquesta ciutat va assistir al Col·legi La Salle i als 15 anys va ingressar a l'Acadèmia Militar Clason Point a la ciutat de Nova York. Dos anys després es va incorporar a la Universitat de Pennsilvània en què va cursar medicina per tres anys per després estudiar escultura amb la conducció de reconeguts artistes com Gutzon Borglum i Paul Manship.

Carrera[modifica]

Per mitjà de Richard Barthelmess va aconseguir el seu primer treball com a primer assistent de direcció al film mut The Bright Shawl, un drama històric dirigit per John S. Robertson que va ser filmada parcialment a Cuba i que es va estrenar el 1923.

El 1930 va dirigir diverses pel·lícules parlades en castellà per a la productora Fox. El 1940 va viatjar a Argentina, on va dirigir quatre pel·lícules, finalitzant allí la seva carrera al cinema.

Filmografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Manrupe, Raúl; Portela. Un diccionario de films argentinos (1930-1995). Buenos Aires: Editorial Corregidor, 2001, p. 392. ISBN 950-05-0896-6.