Roca dels Bous

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Roca dels Bous
Imatge
Dades
TipusAbrics i similars d'habitació sense estructures
PeríodePaleolític mitjà (-90000/-33000)
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Llorenç de Montgai (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 52′ 25″ N, 0° 50′ 38″ E / 41.8736°N,0.844°E / 41.8736; 0.844
Bé cultural d'interès nacional
Tipuszona arqueològica
Data22 desembre 2015
Codi BCIN4337-ZA Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC7280 Modifica el valor a Wikidata
Lloc weblarocadelsbous.uab.cat… Modifica el valor a Wikidata

La Roca dels Bous és un jaciment arqueològic del paleolític mitjà situat a Sant Llorenç de Montgai, als Prepirineus catalans. La investigació arqueològica al jaciment inclou l'estudi dels neandertals del sud d'Europa que van habitar la zona fa uns 50.000 anys. El jaciment arqueològic es caracteritza per l'ús d'una tecnologia innovador per a l'arqueologia incloent l'etiquetatge amb codis QR. També ha estat un dels primers llocs del paleolític mitjà oberts a visites a l'Estat espanyol.[1][2][3]

Història de la regió[modifica]

L'evidència arqueològica suggereix que la península Ibèrica va actuar com un «refugi» per a les poblacions neandertals en retirada, ja que estaven essent reemplaçats pels humans moderns. Diversos jaciments arqueològics a la Mediterrània occidental i Portugal mostren que els neandertals van viure-hi fins al voltant de 30.000 BP. Al nord de la península Ibèrica, al voltant de 40.000 BP, una nova tecnoeconòmica -i possiblement social- tradició havia emergit, diferent a la representada pels neandertals. Aquesta nova tradició s'associa amb l'aparició dels humans anatòmicament moderns, que es creu, van arribar a Europa des del Mediterrani oriental i es van estendre ràpidament per tot el continent.

Tan tard com fa 50.000 anys, els Pirineus eren l'estatge dels grups de caçadors-recol·lectors neandertals i dels humans anatòmicament moderns. Canvis crítics en la seva subsistència, en l'organització social, un clima més fred i poca capacitat per adaptar-se a aquests canvis s'han proposat com a causes de la seva extinció.

Història del projecte[modifica]

El lloc es troba sobre el riu Segre, als contraforts dels Pirineus, sis quilòmetres al nord de la ciutat de Balaguer i dues hores a l'oest de Barcelona. Aquesta ubicació permet un fàcil accés a la conca de l'Ebre i l'entrada als Pirineus. L'objectiu principal del projecte és l'estudi de la dinàmica de la població i els estils de vida de finals del paleolític mitjà i augmentar el coneixement sobre la possible interacció entre humans moderns i neandertals. Excavacions preliminars van identificar materials arqueològics propis dels neandertals, sobretot pedra i artefactes de quarsita característic del paleolític mitjà.[4]

Els arqueòlegs van trobar els ossos de diversos animals que formaven part de la dieta dels grups de neandertals. Les restes de fauna als boscos (cérvols vermells), praderies (cavalls salvatges) i animals de les roques (cabres salvatges) són presents, fet que suggereix que la Roca dels Bous va ser en el nexe dels diferents ecosistemes. Una de les característiques més interessants d'aquest lloc és el paper que va poder haver exercit en la mobilitat dels neandertals. Els sòls arqueològics trobats tenen a la Roca dels Bous sorprenentment pocs artefactes lítics i restes d'animals escassos. Capes de les llars sense organització aparent van ser descobertes per la paret del refugi de pedra. Els incendis apareixen repetidament al llarg de la seqüència estratigràfica i podrien interpretar-se com el resultat dels assentaments permanents a curt termini. La combinació d'aquests factors suggereix que petits grups triaven, conseqüentment, la Roca dels Bous com un refugi temporal mentre es desplaçaven per territoris extensos, possiblement seguint les rutes migratòries de les seves preses.[5]

Diverses analítiques de carboni 14 han donat dates properes a 38.000 BP. Si es confirma aquesta datació, la Roca dels Bous es destacaria com un jaciment arqueològic molt interessant. A més, cal assenyalar que les mostres utilitzades per al 14C AMS es van obtenir dels estrats més profunds del jaciment. Els jaciments neandertals més antics coneguts a les àrees properes es remunten al voltant de 40.000 BP. Els primers assentaments atribuïts al «anatòmicament modern homo sapiens sapiens» al nord de la península Ibèrica estan datats al voltant de 39.000-38.000 BP. Tot això suggereix que els neandertals podrien haver persistit en aquesta àrea en particular més temps del que es creia, abans de l'arribada dels primers homo sapiens a la zona.

Investigació[modifica]

El treball de recerca es va iniciar el 1988. Aquest ampli període ha contribuït a aconseguir un alt nivell de coneixement sobre aquest important moment en la història. Actualment, la Unió Europea ha contribuït al seu desenvolupament com a museu, juntament amb la construcció d'infraestructura especial poc comú en altres jaciments prehistòrics. La Roca dels Bous forma part del projecte europeu POCTEFA, una associació entre els estats d'Espanya, França i Andorra. El seu objectiu és proporcionar informació molt valuosa sobre l'ocupació neandertal en aquesta àrea i les raons que els van portar a la seva sobtada desaparició.

TIC i museïtzació[modifica]

L'estudi de lloc utilitza la tecnologia avançada, que no es troba en la majoria d'altres excavacions. Aquesta tecnologia ha estat desenvolupada exclusivament per a aquest lloc. La Roca dels Bous és el primer jaciment arqueològic a l'Estat espanyol que s'ha convertit en una exposició del museu mitjançant la tecnologia digital. Amb un iPad és possible realitzar un recorregut interactiu a través de fotos, vídeos i aplicacions 3D. A través de triangulació làser, l'arqueòleg pot registrar la ubicació exacta de les troballes. Ús de l'equip d'investigació innovador sistema digital que permet classificar les peces trobades. S'han incorporat els codis Data Matrix (DM) per al treball de camp i l'ús de PDA. Aquesta novetat redueix la taxa d'error (de 40% a 1%) i el temps d'etiquetatge en un mitjà. Aquesta metodologia està començant a ser adaptada a altres projectes arqueològics europeus.

Referències[modifica]

  1. «Visita a la Roca dels Bous 2.0». Sàpiens. [Consulta: 29 agost 2022].
  2. «Declaran bien cultural de interés nacional la zona arqueológica de la Roca dels Bous» (en castellà), 22-12-2015. [Consulta: 29 agost 2022].
  3. Sánchez Torres, Àlex. «Les petjades de la Prehistòria». La Manyana, 19-07-2021. [Consulta: 29 agost 2022].
  4. «Noves troballes a les excavacions a la Roca dels Bous». La Noguera TV, 20-08-2019. [Consulta: 29 agost 2022].
  5. «La Roca dels Bous, casa neandertal». Segre, 20-08-2022. [Consulta: 29 agost 2022].

Bibliografia[modifica]

  • de la Torre, I., J. Martínez-Moreno and R. Mora (2012). When bones are not enough: Lithic refits and occupation dynamics in the Middle Palaeolithic level 10 of Roca dels Bous (Catalunya, Spain). Bones for tools - tools for bones. The interplay between objects and objectives. K. Seetah and B. Gravina. Cambridge, McDonald Institute for Archaeological Research: 9-19.
  • Martínez-Moreno, J., P. González Marcén and R. Mora Torcal (2011). "Data matrix (DM) codes: A technological process for the management of the archaeological record." Journal of Cultural Heritage 12(2): 134-139.
  • Martínez-Moreno, J., I. de la Torre, R. Mora and j. Casanova (2010). Technical variability and changes in the pattern of settlement at Roca dels Bous (southeastern Pre-Pyrenees, Spain). Settlement dynamics on the Middle Paleolithic and Middle Stone Age. N. J. Conard and A. Delagnes. Tubingen, Kerns Verlag. III: 485-507.
  • Martínez-Moreno, J., R. Mora, P. González Marcén, S. Vega Bolívar, J. Pizarro, J. Casanova and X. Roda (2010). L'aparició de l'homo sapiens al Prepirineu oriental. Reconstruint els darrers 50.000 anys de poblament humà als Pirineus. 2n col·loqui d'Arqueologia d'Odèn. Home i Territori. Darreres investigacions al Prepirineu Lleidatà 2006-2008. Òdèn, Museu Diocesà i Comarcal de Solsona: 11-28.
  • Benito-Calvo, A., J. Martínez-Moreno, J. F. Jordá Pardo, I. de la Torre and R. M. Torcal (2009). "Sedimentological and archaeological fabrics in Palaeolithic levels of the South-Eastern Pyrenees: Cova Gran and Roca dels Bous Sites (Lleida, Spain)." Journal of Archaeological Science 36(11): 2566-2577.
  • Mora, R., J. Martínez-Moreno and J. Casanova (2008). "Abordando la noción de "variabilidad musteriense" en Roca dels Bous (Prepirineo suroriental, Lleida)". Trabajos de Prehistoria, 65(2): 13-28.
  • Martínez-Moreno, J., R. Mora, J. Casanova and I. de la Torre (2007). "La Roca dels Bous: sur les pas des Néandertaliens du sud des Pyrénées." Bulleltin de l'Association Archéologique des Pyrénées-Orientales(22): 47-55.
  • Martínez-Moreno, J., R. Mora, I. d. l. Torre and J. Casanova (2006). "La Roca dels Bous en el contexto del Paleolítico Medio final del Noreste de la Península Ibérica." Zona Arqueológica 7: 252-263.
  • Mora, R., I. d. l. Torre and J. Martínez Moreno (2004). Middle Palaeolithic Mobility and Land Use in the Southwestern Pyrenees: The Example of Level 10 in La Roca dels Bous (Noguera, Catalunya, Northeast Spain). Settlement Dynamics of the Middle Palaeolithic and Middle Stone Age. N. J. Conard. Tubingen, Kerns Verlag. II: 415-435.
  • Mora, R.; de la Torre, I. y Martínez-Moreno, J. 2004. “Middle Palaeolithic mobility and land use in the Southwestern Pryrenees: The example of Level 10 in La Roca dels Bous (Noguera, Catalunya, Northeast Spain)”. En: Conard, N. J. (ed.), Settlement Dynamics on the Middle Paleolithic and Middle Stone Age. Tubingen, Kerns Verlag. 2: 415-435

Enllaços externs[modifica]