Ronas Hill

Infotaula de geografia físicaRonas Hill
Imatge
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaNorthmavine Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaShetland (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 60° 32′ 02″ N, 1° 26′ 45″ O / 60.533856°N,1.445935°O / 60.533856; -1.445935
Dades i xifres
Altitud450 m Modifica el valor a Wikidata
Prominència450 m Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Propietat deAlexander Stockton Cussons Modifica el valor a Wikidata

Ronas Hill, o Rönies Hill, és una muntanya de les Illes Shetland, a Escòcia. Està classificat com a Marilyn, i és amb els seus 450 m és el punt més alt de l'arxipèlag.[1][2] A prop del cim hi ha un cairn d'època neolítica.[2]

Ubicació[modifica]

El Ronas Hill (en nòrdic antic rön significa terra pedregosa o tartera) es troba a la península de Northmavine de l'illa de Mainland. El nom nòrdic sens dubte descriu el cim del turó. El Ronas Hill també dóna nom al Ronas Voe, que es troba al costat.[2] En un dia clar, des del cim, s'hi pot veure bona part de les Shetland, l'estret de Yell Sound, el mar del Nord i l'oceà Atlàntic i fins i tot els punts més alts de l'illa de Fair.[3]

Medi ambient[modifica]

Botànica[modifica]

Ronas Hill és un lloc Ramsar,[4] per la presència de moltes plantes rares de l'Àrtic. Curiosament a les Shetland, hi ha diverses espècies de bolets forestals, en particular ceps i cantharellus, que normalment creixen a les arrels dels arbres caducifolis. Cal destacar l'absència d'aquests arbres al Ronas Hill, on si que hi creix àmpliament una espècie de salze, el Salix repens.

Cairn amb cambra[modifica]

Al cim del turó, hi ha un cairn amb cambres del neolítics. És inusual per la seva posició al cim d'un turó. La majoria dels cairns britànics neolítics que sobreviuen es troben en llocs destacats, però generalment no al cim de turons alts. Segons els agricultors locals, fins a la construcció de la terminal de Sullom Voe a mitjans de la dècada de 1970, el cairn contenia encara una varietat d'articles de "sacrifici", com ara monedes (algunes "de molt antigues").[5] Sembla doncs, que abans d'aquest moment, el Ronas Hill hauria estat lluny dels camins habituals.

Cairn del Ronas Hill.

El túmul de Ronas Hill mostra evidències d'una reconstrucció substancial de la seva estructura superior, com ho demostra la manca de liquen a les pedres sobre el pas d'entrada i el quist principal.[6] El cim actual de pedres de granit rosa és clarament visible des de la vall de sota i pot haver estat aixecat en alçada per servir com a "mede" o marca per als pescadors en segles passats. Sens dubte, el cairn va ser alterat pels soldats durant un exercici militar als anys 60, quan es va construir un mur al voltant de la seva entrada per convertir-lo en una trinxera.

El Ronas Hill.

Referències[modifica]

  1. Haswell-Smith, 2004.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Mapa de la muntanya» (en anglès). streetmap.co.uk. [Consulta: 18 abril 2024].
  3. «Visit Shetland» (en anglès). shetland.org. [Consulta: 18 abril 2024].
  4. «Ronas Hill - North Roe» (en anglès). JNCC. [Consulta: 18 abril 2024].
  5. «Shetland Oil» (en anglès). energyfromtheedge.com. Arxivat de l'original el 2008-09-08. [Consulta: 18 abril 2024].
  6. «Ronas Hill, chambered cairn» (en anglès). portal.historicenvironment.scot. [Consulta: 19 abril 2024].

Bibliografia[modifica]

  • Haswell-Smith, Hamish. The Scottish Islands (en anglès). Edinburgh: Canongate, 2004, p. 518. ISBN 978-1-84195-454-7. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ronas Hill