Rondalla meravellosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreRondalla meravellosa
Tipusgènere de fantasia, registre i gènere literari Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temasobrenatural Modifica el valor a Wikidata

Una rondalla meravellosa és una rondalla que es caracteritza pel fet que hi apareixen elements sobrenaturals.[1] En el gènere de rondalles, són les més complexes. Són totes fruit de la literatura oral, que amb l'avinguda de la impressió es van adulterar o edulcorar.[2] Es transmetien de generació a generació.

Es construeixen a partir d'un motiu central i d'un conjunt de motius secundaris. D'entrada s'exposa un desig o necessitat que cal satisfer, una dissort que cal reparar. El nus desenvolupa totes les peripècies i dificultats que ha de superar l'heroi per aconseguir-ho. Finalment, reïx el repte i rep una recompensa.[3] Conten les característiques universals i l'estructura fixa de les rondalles en general: final feliç, estructura narrativa i fórmules fixes d'obertura com ara «Hi havia una vegada…» i de clausura: «I tots van viure en pau i alegria. I de segur que, si no són morts, encara són vius.».[1]

Els personatges que hi intervenen són els següents:[3]

  • L'heroi és el protagonista del relat. Representa la lluita contra l'adversitat en forma de proves o enfrontaments…). Malgrat l'antagonista (el fals heroi, l'agressor) i amb l'ajuda de les forces positives (el donador, l'auxiliar) obtindrà la mà de la princesa.
  • El fals heroi vol suplantar la personalitat del protagonista. Mai no se'n surt.
  • L'agressor s'enfronta amb l'heroi.
  • El donador és aquell que, per atzar, troba l'heroi i l'ajuda per assolir els seus objectius.
  • El comanador és el personatge que crea el mòbil perquè l'heroi emprengui l'aventura.
  • La princesa i el pare sempre són presents en aquesta mena de relats. Un mateix personatge pot acomplir més d'una funció.

Edicions de rondalles meravelloses editades als Països Catalans[modifica]

  • 1896: Aplec de Rondaies Mallorquines d’En Jordi d’es Racó volum iii: Rondaies meravelloses[4]
  • 1924: Rondalles meravelloses arreplegades per Valeri Serra i Boldú, publicades el 1924
  • 1948: Les cent millors rondalles populars, per Joan Amades i Gelats. El recull conté rondalles dels tres gèneres principals[5]
  • 2010: Rondalles meravellos de la Ribera[6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Amades i Gelats, 1948, p. 11.
  2. Lluch, 1985, p. 43.
  3. 3,0 3,1 Violant Ribera, Ramona. La rondalla i la llegenda: contribució a l'estudi de la literatura folklòrica catalana. Barcelona: Fundació Serveis de Cultura Popular Alta Fulla, 1990, p. 54. ISBN 978-84-86556-93-8. 
  4. Grimalt, Josep Antoni «Aplec de rondaies mallorquines d'en Jordi d'es Recó (1896...) - Obres a lletrA - La literatura catalana a internet». Lletra. Universitat Oberta de Catalunya, 1978.
  5. Amades i Gelats, 1948.
  6. Gimenez, Llorenç; Torres, Lleonard. Rondalles meravellos de la Riberà (en valencià). València: L'Eixam edicions, 2010 (El Parot). ISBN 9788486970475. 

Bibliografia[modifica]