Rubinita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralRubinita
Fórmula químicaCa₃Ti3+₂Si₃O₁₂
EpònimAlan E. Rubin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMeteorit Vigarano, Vigarano Pieve, Vigarano Mainarda, Província de Ferrara, Emilia-Romagna, Itàlia
Classificació
Categoriasilicats
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 12,1875 Å;
Grup espacialgrup d'espai Ia-3d Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2016-110
Any d'aprovació2016
SímbolRbi Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La rubinita és un mineral de la classe dels silicats. Rep el nom en honor del doctor Alan E. Rubin, un cosmoquímic pioner de la Universitat de Califòrnia.

Característiques[modifica]

La rubinita és un nesosilicat de fórmula química Ca₃Ti3+₂Si₃O₁₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2016 i publicada l'any següent.[2] Cristal·litza en el sistema isomètric.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a la col·lecció de minerals de la divisió de ciències planetàries i geològiques de l'Institut Tecnològic de Califòrnia, a Pasadena (Califòrnia).

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Vigarano, trobat a Vigarano Pieve, dins la província de Ferrara (Emilia-Romagna, Itàlia). Es tracta de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Rubinite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 juny 2020].
  2. Ma, C. ; Yoshizaki, T. ; Krot, A. N. ; Beckett, J. R. ; Nakamura, T. ; Nagashima, K. ; Muto, J. ; Ivanova, M. A. «Discovery of Rubinite, Ca3Ti3+2Si3O12, a New Garnet Mineral in Refractory Inclusions from Carbonaceous Chondrites». 80th Annual Meeting of the Meteoritical Society, held July 23-28, 2017 in Santa Fe, New Mexico. LPI Contribution No., 1987, id.6023, juliol 2017.