Sal·lusti d'Èmesa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Sal·lusti».
Infotaula de personaSal·lusti d'Èmesa
Biografia
Naixementsegle V Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòsof Modifica el valor a Wikidata
PeríodePeríode hel·lenístic Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle V Modifica el valor a Wikidata)

Sal·lusti (grec antic: Σαλούστιος, llatí: Sallustius) fou un filòsof cínic de certa importància que va viure al segle v. Era fill de Basilídies, un sirià, i de Teòclea, nadiua d'Èmesa, on segurament Sal·lusti va néixer i va viure la primera part de la seva vida.

Va estudiar jurisprudència i va conrear l'oratòria sota la direcció d'Èunou d'Emesa. Finalment, va abandonar els estudis de dret, es va fer sofista i va estudiar amb cura els oradors àtics i es va aprendre de memòria tots els discursos de Demòstenes. Els seus propis discursos es consideraven dignes dels mestres que imitava. Quan va veure que l'ensenyament d'Èunou ja no li servia, se'n va anar a Alexandria buscant altres mestres. A la capital egípcia es va afeccionar a la filosofia i es va afiliar a l'escola atenenca, on va assistir a les lectures de Procle. Finalment va abandonar els neoplatònics i va assumir les doctrines dels cínics retornant a Atenes.

Altre cop va deixar Atenes per tornar a Alexandria on es va dedicar a l'eloqüència i on feia d'endeví pretenent que podia preveure pels ulls de les persones quina mort esperava a cadascú.

Se li atribueix el tractat Περὶ θεῶν καὶ κόσμου (Sobre els déus i el cosmos), però això és força dubtós.[1]

Referències[modifica]

  1. 2.Sallustius a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. III. Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 695-696