Salt amb la garrotxa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaSalt amb la garrotxa
 Imatge externa no lliure
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorPablo Picasso Modifica el valor a Wikidata
Creació1957
Mètode de fabricacióaiguatinta al sucre
Mida20 (Alçada) × 30 (Amplada) cm
Col·leccióMuseu Picasso (Ciutat Vella) Modifica el valor a Wikidata

Salt amb la garrotxa és un dibuix fet amb aiguatinta al sucre, realitzat per Pablo Picasso el 1957 i que actualment forma part de la col·lecció permanent del Museu Picasso de Barcelona.[1] Actualment no es mostra exposat per motius de conservació preventiva. L'obra va ingressar al museu el 1985, com a donatiu de Raymund Noguera.

Descripció[modifica]

El 1957 Picasso fa una sèrie de gravats dedicada al toreig, que componen un conjunt de 27 estampes per il·lustrar el llibre La Tauromaquia o arte de Torear de José Delgado, conegut com a Pepe Illo.

L'artista hi presenta tot el procés de la cursa, des dels moments previs fins a la mort del brau, amb una visió tauromàquica excel·lent de les suertes antigues, que ja no es feien al s.XX, només comparable a la de Goya.

El museu té les estampes realitzades a partir de les planxes anul·lades i també aquestes. El projecte d'edició d'un llibre de bibliòfil il·lustrat per Picasso i editat per l'editorial catalana Gustavo Gili es va iniciar l'any 1928, quan Gustavo Gili i Roig (1868-1945) va mirar de convenir amb Picasso l'edició de l'obra La Tauromaquia, abans esmentada.

Però el projecte no va ser una realitat fins a 1959 de la mà de Gustau Gili i Esteve (1906-1992), que va comptar amb la complicitat de Picasso. El llibre va ser il·lustrat amb 26 aiguatintes tirades pel taller Lacourière-Frélaut de París i una punta seca, feta el 1959, per a la coberta del llibre, tirada per Jaume Pla, de Barcelona. La papereria catalana Guarro va fer un paper especial per a l'edició amb una filigrana de l'artista. Del llibre se'n van tirar 263 exemplars.

Aquesta obra va ser presentada a la sala Gaspar de Barcelona l'11 de gener de 1960, amb exposició dels gravats i de les planxes.

Referències[modifica]

  1. «Fitxa de l'obra al web del museu». Museu Picasso, 2007. [Consulta: 12 juliol 2011].

Bibliografia[modifica]

  • Rafart i Planas, Claustre. Guia del Museu Picasso. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 1998. DL B.2.887-1998. ISBN 84-7609-869-3.