Vés al contingut

Saltat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aliments saltats.

El saltat és un mètode de cuina emprat per coure aliments amb una petita quantitat de greix en una paella i emprant una font de calor relativament alta.[1] Sauter significa «saltar» en francès i amb això, el que s'indica el principal procés durant el mètode de cocció: mantenir en moviment. És similar al procés stir fry del wok a la cuina xinesa (saltat al wok). En desglaçar el fons de la paella amb vi, brou, vinagre o altres líquids es pot fer una salsa.

Característiques[modifica]

L'aliment saltat es cuina generalment per un període relativament curt de temps a causa de l'alta temperatura, mentre que al mateix temps preserva el seu color, humitat i gust. Aquesta tècnica és molt comuna amb els talls més tous de la carn com el llom i el filet mignon. La diferència entre saltar i socarrimar és que en el primer procés l'aliment queda cuinat a fons, mentre en el segon l'interior queda cru.

Pel que fa al greix utilitzat, generalment s'empra oli d'oliva o mantega clarificada encara que la majoria de greixos són vàlids per al procés. La mantega comuna és menys adequada per al saltat, ja que es crema a una temperatura més baixa a causa de la presència dels residus sòlids de llet.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]