Sam Wanamaker

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSam Wanamaker

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 juny 1919 Modifica el valor a Wikidata
Chicago (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 desembre 1993 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de pròstata Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturacatedral de Southwark Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Valladolid
Universitat Drake Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de cinema, director de teatre, actor de teatre, director de cinema, actor de televisió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1934 Modifica el valor a Wikidata –
Carrera militar
Branca militarExèrcit dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsZoë Wanamaker Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0910737 Allocine: 2695 Allmovie: p115914 TCM: 201621 TV.com: people/sam-wanamaker IBDB: 16439 TMDB.org: 21520
Find a Grave: 12313 Modifica el valor a Wikidata

Sam Wanamaker CBE (Chicago, Illinois, 14 de juny de 1919 − Londres, 18 de desembre de 1993) és un actor i director de cinema estatunidenc, i la persona que més ha contribuït a la recreació del Teatre del Globus de William Shakespeare a Londres.

Biografia[modifica]

Samuel Watenmaker va néixer a Chicago, Illinois, fill dels immigrants jueus Molly Bobele i Morris Wanamaker. Va començar la seva carrera d'actor als 17 anys. Després de cursos al Goodman Theatre de Chicago, va començar a treballar en una tropa de summer stoc theatre a Chicago i al nord de Wisconsin (on va ajudar a construir l'escena del Peninsula Players Theatre el 1937) i va treballar a Broadway i en espectacles ambulants. El 1940 es va casar amb Charlotte Holland, una estrella de ràdio dels anys 1940 americana que es va convertir més tard en actriu. Va anar a la Drake University, de Iowa abans de servir en l'exèrcit americà entre 1943 i 1946 durant la Segona Guerra Mundial.

El 1952, en ple període del Terror Vermell de Joseph McCarthy a Amèrica, malgrat el fet que hagués servit en l'exèrcit americà durant la Segona Guerra Mundial, Wanamaker va saber que havia estat posat a la llista negra de les personalitats de Hollywood per la House Un-American Activities Committee, cosa que va descobrir durant el rodatge de Mr. Denning Drives North al Regne Unit. Wanamaker va decidir llavors no tornar als Estats Units; va continuar la seva carrera a Anglaterra, com a actor de teatre i de cinema, director i productor.

Anglaterra i Amèrica[modifica]

El 1957, es va convertir en director del New Shakespeare Theatre de Liverpool. El 1959, va entrar en la tropa del Shakespeare Memorial Theatre a Stratford-upon-Avon. En els anys 1960 i 70 va produir o va dirigir diverses peces a Covent Garden i en un altre lloc, sobretot la festa de l'aniversari de Shakespeare el 1974. En els anys 1970 Wanamaker va començar una relació durable amb l'actriu americana Jan Sterling, llavors vídua. Va treballar alhora com a actor i director en pel·lícules i a la televisió, i va actuar en pel·lícules com The Spiral Staircase (1974), Private Benjamin (1980), Superman 4 (1987), i Baby Boom (1987). Va dirigir també obres de teatre. El 1980 va dirigir l'òpera de Giuseppe Verdi "Aïda", amb Luciano Pavarotti al San Francisco Opera.

L'home que va construir el Globus[modifica]

El teatre del Globus de Shakespeare, Southbank, Londres, 2004

Wanamaker funda el Shakespeare Globe Trust per tal de reconstruir el teatre del Globus a Londres, i va interpretar un paper central en la realització del projecte, recaptant més de deu milions de dòlars. Segons The New York Times , va ser la "Gran Obsessió" de Wanamaker, més que realitzar una rèplica exacta del primer teatre del Globus de Shakespeare, obtenint finalment el suport financer del filantrop i amant de Shakespeare Samuel H. Scripps.[1]

Segons Karl Meyer de The New York Times :

The Shakespeare project helped Mr. Wanamaker keep his sanity and dignity intacte. Hom his first visit to London in 1949, he had sought rastres of the original theater and was astonished to find only té blackened placa hom any unused brewery. He found this neglect inexplicable, and in 1970 launched the Shakespeare Globe Trust, later obtaining the building indret and necessary permisos despite té hostil local council. He siphoned his earnings tens actor and director into the project, undismayed by the skepticism of his British colleagues.[2]

Sobre la riba sud del Tàmesis, prop del lloc on es troba la reconstrucció del Teatre del Globus de Shakespeare, es troba una placa que diu:

In Thanksgiving for Sam Wanamaker, Actor, Director, Producer, 1919-1993, whose vision rebuilt Shakespeare's Globe Theatre on Bankside in this parish.[3]

Wanamaker va morir d'un càncer de pròstata a Londres als 74 anys.[4] abans que el seu somni estigués acabat, i abans de la inauguració del teatre per Elisabet II del Regne Unit el juny de 1997.[5] Va tenir tres filles, Abby, Jessica i l'actriu Zoë Wanamaker.

Filmografia[modifica]

Actor[modifica]

Cinema[modifica]

Director[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Nominacions

Referències[modifica]

  1. "Sam Wanamaker's Great Obsession", by Karl E. Meyer, The New York Times , Desembre 29, 1996.
  2. El projecte del Globus va ajudar el Sr. Wanamaker a guardar la seva salut i la seva dignitat intactes. En la seva primera visita a Londres el 1919, havia buscat els rastres del teatre original i va ser sorprès en no trobar més que una placa ennegrida en una cerveseria poc freqüentada. Va trobar aquesta manca inexplicable, i el 1970 va llançar el Shakespeare Globe Trust, obtenint més tard el lloc de construcció i totes les autoritzacions necessàries malgrat un consell municipal hostil al projecte. Va gastar les seves economies que va fer sent actor i director en aquest projecte, mai afectat per l'escepticisme dels seus col·legues britànics. "Sam Wanamaker's Great Obsession", by Karl E. Meyer, The New York Times , 29 de Desembre de 1996.
  3. En agraïment a Sam Wanamaker, actor, realitzador, productor, 1919-1993, la passió del qual va reconstruir el Teatre del Globus de Shakespeare a Bankside en aquesta parròquia. Sam Wanamaker's Great Obsession", by Karl E. Meyer, The New York Times , December 29, 1996.
  4. Necrologia de Sam Wanamaker, New York Times , 19 de desembre de 1993
  5. «Shakespeare's Globe :: Sam Wanamaker<». Arxivat de l'original el 2008-08-07. [Consulta: 3 febrer 2015].