Vés al contingut

Sant Andreu de Comallonga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Andreu de Comallonga
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XIII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud586 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFonollosa (Bages) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. de Callús a Castelltallat, km 10, Mas Sant Andreu. Fonollosa (Bages)
Map
Camí a Sant Andreu des del Molí de Boixeda
IPA
IdentificadorIPAC: 16481

Sant Andreu de Comallonga és una església romànica a tocar de la masia de Sant Andreu, del municipi de Fonollosa (Bages), inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És una església romànica modificada en temps del gòtic, formada per una sola nau amb el presbiteri, nau coberta amb volta apuntada de grans carreus a contrapunt. L'església gòtica aprofita els murs de la romànica que li donà l'amplada i la llargada.

Façana

El primer edifici romànic deuria ésser molt simple, car se'n conserva també un arc monolític de mig punt aprofitat avui com a pica. Malgrat tractar-se d'una obra essencialment gòtica l'aparença general de l'edifici i el seu arcaisme li donen un caràcter romànic. Les últimes obres efectuades a l'església corresponen al s.XVIII, concretament l'any 1729 es va obrir un portal nou als peus de l'església.[1]

Història[modifica]

L'església de Sant Andreu de Comallonga era situada dins l'antic terme del castell de Sant Mateu de Bages, malgrat pertànyer avui al municipi de Fonollosa. Mai deixà d'ésser una capella rural i estava vinculada a l'església parroquial de Sant Mateu de Bages. L'any 1221 és documentada per primera vegada i al segle xviii fou modificada, després de l'última remodelació del gòtic.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Andreu de Comallonga
  1. 1,0 1,1 «Sant Andreu de Comallonga». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r desembre 2015].