Vés al contingut

Sant Esteve de Meneurí

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Esteve de Meneurí
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle X Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.241 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSaurí (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióA ponent de Saurí Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 26′ 37″ N, 1° 04′ 10″ E / 42.44359°N,1.06953°E / 42.44359; 1.06953
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC25653 Modifica el valor a Wikidata

Sant Esteve de Meneurí és l'antiga església de l'antic poble de Meneurí, al terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà. Pertanyia a l'antic municipi de Lessui. És inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Està situada 400 metres al sud-oest de Saurí, en el lloc on hi havia hagut el poble de Meneurí. És en una costa a l'esquerra del Barranc de Pamano i a l'esquerra del de Rions.

Descripció[modifica]

Les restes de l'església s'aixequen sobre una visera rocosa. Es tracta d'un edifici de planta rectangular (de 10x4 m) amb absis semicircular a llevant. Entre l'absis (el diàmetre del qual és de tres metres) i la nau existeix un petit presbiteri. El mur del costat nord està pràcticament arrasat, mentre que els altres es conserven fins l'arrencament de la volta, constituïts per blocs paral·lelepípedes de pedra pissarrosa, de dimensions molt regulars i allargats, amb unes característiques molt similars als de l'església de Sant Julià de Lessui, a pocs quilòmetres de distància. Prop de l'església hi ha dues bordes.[1]

Història[modifica]

Respecte al monestir o cel·la de Sant Esteve de Meneurí, se'n desconeix el seu origen i filiació. Únicament se sap que l'any 979 era ja regit per un prevere[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Sant Esteve de Meneurí». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 setembre 2017].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Esteve de Meneurí
  • Gavín, Josep M. Pallars Jussà. Barcelona: Arxiu Gavín, 1981 (Inventari d'esglésies, 8). ISBN 84-85180-25-9. 
  • Lloret, Teresa; Castilló, Arcadi. «Sort - Llessui». A: El Pallars, la Ribagorça i la Llitera. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1984 (Gran geografia comarcal de Catalunya, 12). ISBN 84-85194-47-0.