Vés al contingut

Sant Esteve de Salelles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Sant Esteve de Salelles
Imatge
L'església parroquial de Sant Esteve de Salelles
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcció1894 - 
Característiques
Estil arquitectònicNeogòtic
MaterialPedra i maons
PlantaNau única, absis pentagonal a l'extrem i dues capelles laterals que li donen forma de creu llatina.
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSalelles (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCatalunya del Nord Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 39′ N, 2° 57′ E / 42.65°N,2.95°E / 42.65; 2.95
Activitat
Diòcesibisbat de Perpinyà i Elna Modifica el valor a Wikidata  (paroisse Saint-Jérôme-Perpignan-Est (fr) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Per a altres significats, vegeu «Capella de Sant Esteve de Salelles».

Sant Esteve de Salelles (Saint Etienne de Saleilles en francès) és el nom de l'església i de la parròquia que encapçala, així com d'una capella que havia estat antigament l'església parroquial del poble rossellonès de Salelles, a la Catalunya del Nord.

L'església parroquial de Sant Esteve és un imponent edifici neogòtic construït en pedra i maons. Va ser començat el 1894 per substituir l'antiga església romànica del mateix nom gràcies als donatius d'una rica propietària, la senyora Vimort; la seva defunció el 1911, però, aturà els treballs i feu que mai no se'n pogués acabar de bastir el campanar. La donant va ser enterrada dessota l'altar major.

L'església és de nau única, amb la porta a la façana oest, un absis pentagonal en l'extrem i dues capelles laterals que li donen forma de creu llatina.

La capella (l'església romànica original) va ser declarada monument històric de França, però no és el cas d'aquesta església; en haver tingut les dues el mateix nom, hom podria arribar a confondre-les.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Salelles». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Gavín, Josep M. «Ros 249. Sant Esteve de Salelles». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3**). ISBN 84-85180-13-5. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Esteve de Salelles