Vés al contingut

Sant Martí de Capellada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Martí de Capellada
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXI, XVII
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica
arquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBesalú (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. Girona-Olot
Map
 42° 12′ N, 2° 42′ E / 42.2°N,2.7°E / 42.2; 2.7
Bé cultural d'interès local
Data20 octubre 2008
Id. IPAC9883 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Diòcesibisbat de Girona Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de Sant Vicenç de Besalú) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Sant Martí de Capellada és una petita capella del municipi de Besalú (Garrotxa). Forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Es tracta d'una petita capella de planta rectangular, amb un absis orientat a l'est i una porta formada per un arc de mig punt en el qual hi ha inscrita una llinda. L'interior, de dimensions molt reduïdes està cobert amb volta de canó i, com a particularitat s'hi observa, a les parets laterals un banc seguit. Hi ha també un petit altar de pedra a la part davantera.[1]

Història[modifica]

El primer esment sobre Capellada apareix al voltant de l'any 1000 en relació amb una permuta de béns entre el comte Bernat de Tallaferro i la canònica de Santa Maria. L'any 1104, després de l'esfondrament de l'església de Sant Martí de Juïnyà, es va construir un nou temple amb advocació a Sant Martí que va donar forma al que és el temple actual.[2]

Originàriament la capella de Sant Martí era una construcció romànica, però el terratrèmol i les inundacions del 1426 van esfondrar l'edifici, que ser reconstruït al segle XV. Al llarg dels segles fou àmpliament reformada, entre altres coses se li va afegir un senzill campanar i un pilar a l'interior per a sustentar-lo.[1] Com a parròquia, la petita església de Sant Martí havia arribat a tenir una considerable activitat.[1] especialment al segle XIV. Posteriorment va entrar en decadència fins al seu total abandonament.

L'any 2014 a petició de l'Ajuntament de Besalú, es van iniciar les obres de rehabilitació degudes a un mal estat general de l'edifici, nombroses esquerdes i filtracions d'aigua. La restauració va permetre reforçar l'estructura de l'edifici sense afegir-ne elements massa moderns preservant d'aquesta manera la seva construcció original.[2] Durant la restauració a l'interior de l'edifici es van descobrir pintures murals del segle xv, XVII i XVIII que havien decorat la nau i l'absis, corresponents a les diferents èpoques estilístiques des del Gòtic al Barroc. La restauració ha deixat a la vista diferents testimonis de cadascuna de les èpoques i ha mostrat l'evidència que a l'absis hi havia hagut un gran retaule central, ara desaparegut.

L'any 2016 l'artista Duvan López va realitzar a la capella una intervenció artística multidisciplinària amb diferents formats artístics: pintures a l'oli, obres digitals, escultures en ferro i metacrilat que constitueixen elements permanents de la capella. Una de les obres més destacables de la capella és l'escultura de l'Avatar que expressa la preocupació per la conservació i la protecció dels recursos naturals.[3]

Escultura de l'Avatar - una de les obres a la capella

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Martí de Capellada
  1. 1,0 1,1 1,2 «Sant Martí de Capellada». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 7 octubre 2014].
  2. 2,0 2,1 Bayona Prats, Lluís «Evolució arquitectònica de Sant Martí de Capellada (Besalú): una petita església amb molta història». Evolució arquitectònica de Sant Martí de Capellada (Besalú): una petita església amb molta història, pàg. 4, 32.
  3. «Capella Sant Martí» (en castellà). [Consulta: 1r juliol 2020].