Vés al contingut

Sant Martí de Vilapedrers

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Martí de Vilapedrers
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud681 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaLinya (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióProp de la masia de cal Rosas Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 57′ 59″ N, 1° 37′ 02″ E / 41.966351°N,1.617172°E / 41.966351; 1.617172
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC17427 Modifica el valor a Wikidata

Sant Martí de Vilapedrers és una església que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català de Navès (Solsonès).

Descripció[modifica]

Sant Martí de Vilapedrers és una església romànica molt reformada. De la nau primitiva no es conserva res. Absis romànic rodó, sobrealçat, amb el con desaparegut i substituït per una coberta a un vessant. De la nau desapareguda, tan sols resta, tocant a l'actual mur sud, un mur d'un metre d'alçada, el qual indica que l'antiga nau s'unia amb un encaix a l'exterior. Està orientada a l'est. La porta romànica ha desaparegut.

Porta actual

A la llinda de l'actual porta apareix la data de 1771. Finestres romàniques a l'absis, una al centre i l'altra més cap al sud, de dues esqueixades i adovellades, amb arc de mig punt. El parament és de carreus en fileres, treballats a punta. Podi de 90 centímetres d'alçada màxima, envoltant tot l'absis i sense treball a punta.[1]

Notícies històriques[modifica]

L'església de Vilapedrers és d'estil romànic, actualment sense culte. Es troba al costat de la casa Cal Rosas de Linya i està dedicada a Sant Martí. Té adjunt el cementiri i molt propera, una antiga torre que formava part de l'anterior mansió senyorial. Antigament, era sufragània de Navès i comprenia totes les cases de la serra en avall, entre les quals la de Duocastella i Can Angrill de Sant Grau.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Sant Martí de Vilapedrers». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 23 setembre 2014].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Martí de Vilapedrers