Sant Nicolau de Freixe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Nicolau del Tretzè
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XII-XIII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud176 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPiera (Anoia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. B-2242.
Map
 41° 29′ N, 1° 44′ E / 41.48°N,1.74°E / 41.48; 1.74
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC5556 Modifica el valor a Wikidata

Sant Nicolau de Freixe, també coneguda com a Sant Nicolau del Tretzè, és una església romànica al terme municipal de Piera a la comarca de l'Anoia. Va ser construïda en dues fases, entre el segle xii i el segle xiii. Està adossada a una torre de defensa del castell de Freixe, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.[1] És una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Va ésser edificada la capella a partir d'un antic castell existent ja el 1084 com a independent dintre del terme del castell de Fontanet. Es va aprofitar una de les torres de l'antic castell ha estat per construir l'esglesiola. La capella, d'una nau, és de planta rectangular, amb absis i un arc ogival o d'ametlla en la paret nord, formant una petita ampliació, possiblement pertanyent a una capella interior. La nau està coberta amb una volta peraltada i acabada amb teula àrab. A llevant hi ha un absis semicircular, cobert amb una volta de quart d'esfera, amb una finestra de doble esqueixada i amb un arc de mig punt de pedra tosca. A la façana sud hi ha dues obertures de doble esqueixada, a l'oest una finestra cruciforme i la porta d'accés amb un arc de mig punt de dovelles llises. La porta és d'arc de mig punt, adovellada i orientada a ponent, a sobre de la qual hi ha una finestra de creu grega. Per dintre de l'esmenta't arc ogival surten unes escales que portaven a l'antic cor, avui desaparegut. El campanar és de cadireta d'un ull, refet a primers de segle. El 1967 va ser reformada.[2]

Les parets interiors són de carreus basts, mentre que a l'exterior l'obra està realitzada amb còdols rodolats. Les cantonades estan realitzades amb travertí. L'església està adossada pel mur nord a una de les torres ciruclars del castell, coberta en un primer compartiment amb volta de pedra. De la resta del castell només se'n poden apreciar algunes parts del mur en mal estat.

Història[modifica]

Freixe ja apareix documentat l'any 995 en una carta de repoblament del vescomte de Barcelona Guitard, en la qual se cedien unes terres a uns repobladors amb el compromís de conrear-les i d'aixecar una torre defensiva, l'origen del castell de Freixe.

Sant Nicolau del Tretzè era la capella de l'antiga masia i quadra del Freixe, on el 1084 hi havia ja bastit el castell de Freixe i el 1260 ja existia l'església de Sant Nicolau que surt com a sufragània de Piera entre els segles xv i xvi. L'edificació, en part romànica, ha estat renovada i és adossada a les restes d'una vella torre.[2]

Al segle xii el castell va ser donat a Santa Maria de Solsona. Durant tot el segle xiii es van produir diversos litigis entre els castlans de Freixe i el paborde de Solsona, que van acabar el 1283 quan Ponç de Vilaró, paborde de Solsona, va comprar a Simó de Freixe els drets sobre la fortalesa. L'església depenia canonicalment de Solsona, però a la vegada al formar part del terme del castell de Piera també era sufragània de Santa Maria de Piera. Amb la creació de la parròquia de Sant Jaume Sesoliveres, més propera, va esdevenir sufragaria de Sant Nicolau.

Actualment forma part de la bodega Masia Freixe, propietat de la família Capell, que l'any 1967 van dur a terme la restauració del castell i l'església, deixant-la apte per al culte.

Referències[modifica]

  1. «Cercador Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Fitxa CASTELL DEL FREIXE». Patrimoni .gencat. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20 octubre 2010]. «Protecció: BCIN — Disposció: Decret — Data disposició: 22/04/1949»[Enllaç no actiu]
  2. 2,0 2,1 «Sant Nicolau del Tretzè». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 setembre 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Nicolau de Freixe
  • Escudero i Costa, Antoni; Montserrat i Corchete, Daniel. «Capella de Sant Nicolau del Tretzè». A: El Terme Municipal de Piera. Capellades: Romanyá, 1981, pàg. 205-206. ISBN 8430038175. 
  • Benet i Clarà, Albert; Junyent i Maydeu, Francesc; Mazcuñan i Boix, Alexandre. «Sant Nicolau de Freixe (o de Tretzè)». A: Catalunya Romànica, vol.XIX: El Penedès, L'Anoia. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1992, pàg.454-455. ISBN 8477394024. 
  • «Castell de Freixe i església romànica de Sant Nicolau de Freixe o de Tretzè». L'Anoia en Viu. Consell Comarcal de l'Anoia. Arxivat de l'original el 15 de setembre 2011. [Consulta: 7 gener 2010].