Sant Sixt de Miralplà

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Sixt de Miralplà
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XI Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVic (Osona) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarretera C-154, km 1 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 55′ 43″ N, 2° 14′ 13″ E / 41.92849°N,2.23697°E / 41.92849; 2.23697
Bé cultural d'interès local
Data2011
Id. IPAC36405 Modifica el valor a Wikidata

Sant Sixt de Miralplà és una capella situada al nord-oest de la ciutat de Vic, Osona. Està protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Edifici[modifica]

Es tracta d'una petita capella de planta rectangular amb contraforts laterals, coberta amb volta de canó, així com un absis semicircular. Aquest absis va ser sobrealçat més tard, i és decorat amb un fris. La portalada d'accés és d'arc de mig punt. Per sobre d'aquesta s'hi troba una obertura en forma de creu llatina. L'aparell constructiu és de pedra i té teulada de teula àrab a doble vessant.[1]

Posteriorment es va construir la torre campanar de planta quadrada, adossada al mur sud. Amb la seua construcció es va aprofitar la planta inferior per a situar la sagristia. A la part superior té obertures d'arc de mig punt i està rematat amb merlets esglaonats.[1]

Història[modifica]

Està documentada l'any 1100, a la demarcació de Fontcoberta. Més tard va estar sota la protecció de Sant Tomàs de Riudeperes i de la família Fontcoberta. Inicialment d'estil romànic, posteriorment s'ha reformat en diverses ocasions.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «San Sixt». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 10 octubre 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Sixt de Miralplà