Sav Breizh

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSav Breizh
Dades
Tipuspublicació periòdica
moviment polític Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1969
Data de dissolució o abolició1975 Modifica el valor a Wikidata

Sav Breizh («Amunt Bretanya») fou un moviment nacionalista bretó sorgit al voltant de la revista fundada el 1969 per Erwan Vallerie, Yann Choucq i Y. Jézéquel, transformada el 1971 en revista d'estudis bimestrals. Vallerie es va fer càrrec de la gestió fins que va desaparèixer el 1975

Creada arran dels disturbis de maig de 1968, es presenta com a progressista encara que Michel Nicolas afirma en la seva història del moviment bretó que el seu esquerranisme és circumstancial per a ocultar la mala gestió d'un grup de dreta nacionalista que vegetà dos anys abans de transformar-se en grup d'estudis.[1] L'objectiu en els primers números de la revista era refundar el combat identitari bretó i posar la nació bretona com a objecte d'història. Aquest grup va aplegar joves militants del Moviment per l'Organització de Bretanya que refusaren unir-se a la Unió Democràtica Bretona.

La revista publicà 35 numéros de 1969 a 1975 i va mantenir una certa influència sobre el moviment bretó dels anys 1970. Yves Daoudal, periodista a Présent, començà a Sav Breizh. Xavier Grall participà en la revista Sav Breizh a partir de 1971, revista que considerava els atemptats com a la constituent «la resposta normal, fins i tot necessària, d'a un poble desposseït i explotat. ». Philippe Le Solliec participà en la revista a començament dels anys 70, i treballà en la mediatització del procés contra el Front d'Alliberament de Bretanya el 1972.

Bibliografia[modifica]

  • Théorie de la Nation, publicada 1971.
  • Théorie de la Nation reeditada en tres assaigs (« Théorie de la Nation », « Place de la langue dans le combat de libération nationale », « l'Europe contre la Bretagne », et « Nous barbares locaux »), reeditats entre 1971 i 1976, sota el títol Nous barbares locaux, per edicions An Here el 1997.
  • Mémoires de ronces et de galets - Textos publicats a Sav Breizh per Xavier Grall. An Here. 2002.

Notes i referències[modifica]

  1. Michel Nicolas, Emsav, Histoire du Mouvement Breton, Syros, 1982, p38