Vés al contingut

Sayago

Aquest article tracta sobre la comarca de la província de Zamora. Si cerqueu el barri del nord de Montevideo, Uruguai, vegeu «Sayago (Montevideo)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaSayago

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 41° 21′ 56″ N, 6° 06′ 43″ O / 41.36567°N,6.11189°O / 41.36567; -6.11189
EstatEspanya

Comunitat autònomaCastella i Lleó

Provínciaprovíncia de Zamora Modifica el valor a Wikidata
CapitalBermillo de Sayago Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície1.484,6 km² Modifica el valor a Wikidata

Sayago és una de les comarques de la província de Zamora, el cap comarcal és Bermillo de Sayago. Limita al nord amb la comarca d'Aliste, a l'oest amb Portugal, l'est amb Zamora i Tierra del Vino i al sud amb la província de Salamanca. La capital de la comarca és Bermillo de Sayago. Està enclavada entre les lleres del riu Tormes al sud i el riu Duero al nord.

Parla sayaguesa[modifica]

El terme sayagués, entès com a parla o idioma, és definit en el Diccionari de la RAE>Reial Acadèmia Espanyola, Diccionari de la llengua espanyola com la parla "arrusticada que es fingeix dialecte lleonès de la comarca de Sayago, utilitzada per personatges villanescs en el teatre espanyol dels segles XV al XVII". Històricament, no obstant això, el sayaguès o parla sayaguesa és una realitat sociolingüística, enclavada com a dialecte dintre del lleonès o parla romanç vernacla que va sorgir en els territoris que actualment ocupen les províncies de Lleó, Zamora i Salamanca. Entre els autors que han esmentat en les seves obres el sayaguès, destaca Unamuno.[1]

Municipis[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sayago
  1. Miguel de Unamuno, en el seu assaig titulat "Las Arribes del Duero", pertanyent a la seva obra "Por tierras de Portugal y España" (1911)