Sekani

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàSekani
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Part dePrimeres Nacions Modifica el valor a Wikidata

Els sekani són una tribu ameríndia de parla na-dené, el nom de la qual prové de tsé-keh-ne "gent de les roques".

Localització[modifica]

Vivien als vessants est i oest de les Rocoses, entre Alberta i Colúmbia Britànica.

Demografia[modifica]

El 1970 hi havia 450 a la Colúmbia Britànica, i el 1980 uns 600, dels quals 150 parlaven la llengua.

Costums[modifica]

Estaven dividits en moltes bandes independents, poc organtizades i amb líders només nominals. El seu nom potser designava originàriament a una sola banda, i no pas a la tribu en conjunt. Eren nòmades, a les temporades dures vivien en cabanes o cobertes de postes coberts d'escorça d'avet o estopa.

Caçaven dants, caribús, ossos, cabres monteses, castors i d'altres animals usant principalment trampes, fletxes, arcs, llances i garrots. Menyspreaven el peix i només el menjaven quan anaven escassos de menjar. Per això els takuli els nomenaven burlonament "menjadors de peix".

Creien en un animisme i veien esperits o poders ocults entre els animals, el vent i el tro. Cada home tenia un o més esperits guardians associats amb ocells o bèsties a les quals la petició, amb una misteriosa costum, li donava poder en temps de necessitat. També tenien xamans amb capacitat de causar o guarir malalties.

Història[modifica]

Sovint eren arrasats per llurs veïns cree, takuli, shuswap i tsattine, i pels trampers i minaires blancs. Endemés aparegueren malalties i malnutrició per l'esgotament de la cacera al seu territori que els delmaren a començament del segle xx.

Enllaços externs[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Hargus, Sharon. (1988). The lexical phonology of Sekani. Outstanding dissertations in linguistics. New York: Garland Publishers. ISBN 0-8240-5187-4.
  • Mithun, Marianne. (1999). The languages of Native North America. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-23228-7 (hbk); ISBN 0-521-29875-X.