Sporus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSporus
Biografia
Naixement49 dC Modifica el valor a Wikidata
Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Mort69 dC Modifica el valor a Wikidata (19/20 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortSuïcidi Modifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeNeró Modifica el valor a Wikidata
Figura de Popea Sabina, Museu Arqueològic d'Olímpia, Grècia.

Sporus fou un jove molt bell, d'origen servil i que la seua fesomia s'assemblava molt a la de l'emperadriu Popea Sabina, difunta esposa de Neró que el mateix Neró va matar l'any 63dC. La semblança de Sporus amb Popea cridà l'atenció de Neró fins a tal punt que es va unir amb Sporus en matrimoni l'any 67 de forma pública a Grècia després d'ordenar la castració del noi. El va vestir de dona i passà a anomenar-lo Sabina.[1][2][3]

Sporus va tornar amb Neró a Roma el 68 aC i va fugir amb l'emperador de la ciutat quan va esclatar la revolta contra la tirania; va estar present al moment de la mort del seu espòs. Otó, que havia estat un dels companys de disbauxa de Neró, el va recollir i va viure amb ell, en termes íntims. Otó havia estat també casat amb Popea Sabina abans de divorciar-se. En aquest cas, però, Otó va prendre a Sporus com a consort sota el nom de Popea, i no de Sabina.

El seu successor, Vitel·li, va ordenar a Sporus que actués a l'escenari del teatre amb el paper de Persèfone quan és violada per Hades. La humiliació va ser tal que aquest fatídic fet va portar al suïcidi de Sporus.

Referències[modifica]

  1. «SUETONIUS: De Vita Caesarum--Nero, c. 110 C.E.». Arxivat de l'original el 2011-01-10. [Consulta: 31 octubre 2012].
  2. CASSIUS DIO Roman History: LXII, 28 - LXIII, 12-13
  3. CHAMPLIN, 2005, p.145

Bibliografia[modifica]