Túnel de Malpas

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Túnel de Malpas
Imatge
Dades
TipusCanal tunnel (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obertura1680 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Mesura173 (longitud) m
TravessaEnserune Modifica el valor a Wikidata
Hi passacanal del Migdia Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaNiça d'Ausseruna (França) Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 18′ 26″ N, 3° 07′ 36″ E / 43.3072°N,3.1267°E / 43.3072; 3.1267
Activitat
Gestor/operadorVoies navigables de France Modifica el valor a Wikidata
Túnel de Malpas al Canal del Migdia

El túnel de Malpas és un túnel fou creat el 1679 sota el turó d'Ausseruna al departament de l'Erau per fer-hi passar el Canal del Migdia. És el símbol de l'obstinació de Pierre-Paul Riquet, ideòleg del canal. Es tracta del primer túnel creat per fer-hi passar un canal.

Durant els treballs del Canal del Migdia es va trobar amb el turó d'Ausseruna, cosa que era un gran inconvenient. Sota d'un sòl molt dur es trobava una muntanya de gres molt tou, subjecte a l'erosió. El primer ministre Colbert va ser alertat ràpidament d'aquesta situació i va fer aturar l'obra. Els detractors de Riquet semblava que havien aconseguit el seu objectiu, ja que s'amenaçava el conjunt del projecte per un turó. Riquet havia preferit aquest traçat que no desembocar el riu Aude, tal com proposava Clerville, arquitecte de Lluís XIV. La travessa del riu era un handicap més gran, ja que l'obra era més cara i es podia interrompre el trànsit de vaixells es podia interrompre per les crescudes o les minves.

Amb tot, Riquet va demanar al mestre d'obra Pascal de Nissan de continuar en secret els treballs, tot i els riscos d'enfonsament. En menys de 8 dies, el túnel va ser foradat i sostingut per una volta cimentada de punt a punt. A Riquet només li va caldre guiar l'intendent Daguesseau al túnel que va quedar completament sorprès. El túnel mesura 165 metres de llarg, evita una resclosa suplementària en el recorregut i és una mostra de l'obstinació d'un home davant dels detractors que tenia. Aquest és el motiu que el túnel porti el nom de Malpas.

Sota el túnel de Malpas s'hi troben dos altres túnels que es creuen en el traçat (tot i que a nivells diferents). El primer és una galeria que permet el drenatge de l'estany de Montady del segle xiii i el túnel ferroviari de la línia Besiers-Narbona

Enllaços externs[modifica]