Túnel romà de Furlo

Infotaula de geografia físicaTúnel romà de Furlo
Imatge
Entrada nord del túnel romà de Furlo
TipusTúnel romà Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaAcqualagna (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLoc. Furlo Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 38′ 20″ N, 12° 42′ 49″ E / 43.638786°N,12.713713°E / 43.638786; 12.713713
Dades i xifres
Altitud216 m Modifica el valor a Wikidata

El túnel romà Furlo és una obra que data del regnat de Vespasià a la Via Flamínia, al nivell de la Gola del Furlo, al nord-est d'Acqualagna (província de Pesaro Urbino Itàlia).

El túnel romà[modifica]

El túnel de Furlo està perforat a la roca, amb una longitud de 38 m, una amplària de 5,5 metres i 6 metres d'altura.[1] Començat cap al -220 i acabat el 76 dC sota el regnat de l'emperador Vespasià, per facilitar el moviment entre Roma i l'Adriàtic per la Via Flamínia, que segueix la vall del Metaurus fins a la seva desembocadura. Aquest túnel, al qual se li va donar el nom de forulum després Furlo (és a dir, el "forat") és un dels pocs túnels de calçada romana que han arribat fins a nosaltres.

La gola de Furlo[modifica]

La Gola del Furlo és un llarg estrenyiment natural situat al llarg de l'antiga ruta de la Via Flamínia, aigües avall de la ciutat d'Acqualagna, pel fons de la qual discorre el riu Metaurus, que rep prop d'allí les aigües del seu afluent el Candigliano. En els últims anys, el tràfic per carretera es desvia a través d'un modern túnel de més de 3 km (el «pas de Furlo»), excavat a través dels Apenins.

La «gola de Furlo» és una atracció turística, elevada l'any 2001 a la categoria de «reserva natural nacional de la Gola del Furlo

Imatges[modifica]

Notes[modifica]

  1. [1] Túnels romans, Terra Antiqua

Enllaços externs[modifica]